Κόσμος|16.08.2022 20:24

Συνάντηση Γκουτέρες την Πέμπτη με Ζελένσκι και Ερντογάν στο Λβιβ

Newsroom

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη 18 Αυγούστου στην πόλη Λβιβ.

Στη συνέχεια ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Οδησσό για να επισκεφτεί το λιμάνι της πόλης.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ συμπλήρωσε ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑντόνιο ΓκουτέρεςΒολοντιμίρ Ζελένσκι