Κόσμος|24.08.2022 08:01

Απελπισία στην Κίνα λόγω καύσωνα και ξηρασίας: Εκτοξεύουν ράβδους ιωδιούχου αργύρου για να προκαλέσουν βροχή!

Newsroom

Κινεζικά αεροπλάνα εκτοξεύουν ράβδους στον ουρανό για να φέρουν περισσότερες βροχοπτώσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος έχει στερέψει σε ορισμένα σημεία, καθώς τμήματα της χώρας πλήττονται από ξηρασία και αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αρκετές περιοχές στον Γιανγκτσέ έχουν ξεκινήσει προγράμματα τροποποίησης του καιρού, αλλά με την κάλυψη από σύννεφα να είναι πολύ αραιή, οι επιχειρήσεις σε ορισμένα τμήματα της λεκάνης του ποταμού που μαστίζονται από την ξηρασία παρέμειναν σε αναμονή.

Το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι η ξηρασία σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ «επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια του πόσιμου νερού των κατοίκων και των ζώων της υπαίθρου και την ανάπτυξη των καλλιεργειών».

Πώς λειτουργούν οι ράβδοι ιωδιούχου αργύρου

Την Τετάρτη, η επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σύννεφα, χρησιμοποιώντας ράβδους ιωδιούχου αργύρου για να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

Οι ράβδοι ιωδιούχου αργύρου - οι οποίες έχουν συνήθως το μέγεθος τσιγάρων - εκτοξεύονται στα υπάρχοντα σύννεφα για να βοηθήσουν στο σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Οι κρύσταλλοι βοηθούν στη συνέχεια το σύννεφο να παράγει περισσότερη βροχή, καθιστώντας το περιεχόμενο υγρασίας του βαρύτερο και πιο πιθανό να απελευθερωθεί.

Η σπορά νεφών εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1940 και η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο. Χρησιμοποίησε τη σπορά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 για να εξασφαλίσει ξηρό καιρό για το γεγονός, ενώ η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση χιονόπτωσης ή για να μαλακώσει το χαλάζι.

Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Χουμπέι έχουν πληγεί από σοβαρή ξηρασία από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της επαρχίας Χουμπέι. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εκεί δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν 400.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

Ο Γιανγκτσέ είναι μόνο ένας από τους πολλούς ποταμούς και λίμνες στο βόρειο ημισφαίριο που στεγνώνουν και συρρικνώνονται εν μέσω αμείλικτης ζέστης και χαμηλών βροχοπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Μιντ στις ΗΠΑ και του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία. Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν ενισχυθεί από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι κοινότητες συχνά βασίζονται σε αυτούς τους υδάτινους όγκους για την οικονομική τους δραστηριότητα και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να παρεμβαίνουν με μέτρα προσαρμογής και κονδύλια ανακούφισης, που κοστίζουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Η Κίνα χρησιμοποιεί τέτοια κεφάλαια και αναπτύσσει νέες πηγές εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ορισμένα ζώα έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλες περιοχές, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα εκδώσει 300 εκατομμύρια γιουάν (44,30 εκατομμύρια δολάρια) για την ανακούφιση από την καταστροφή.

καύσωναςειδήσεις τώραΚίνα