Κόσμος|17.08.2022 19:33

Παραδοχή Ουκρανίας: Είμαστε πίσω από τις εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία – Τι αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση

Newsroom

Η Ουκρανία ήταν πίσω από τρεις εκρήξεις που συγκλόνισαν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας έκρηξης σε ρωσική αεροπορική βάση στη δυτική ακτή της χερσονήσου που κατέστρεψε πολλά αεροπλάνα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε εσωτερικά και κοινοποιήθηκε στο CNN από Ουκρανό αξιωματούχο.

Τι αποκαλύπτει η έκθεση

Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μοιραστεί τις πληροφορίες με τα μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση περιγράφει την αεροπορική βάση Saki, η οποία συγκλονίστηκε από εκρήξεις την περασμένη Τρίτη, ως μια σκληρή αλλά εφάπαξ απώλεια για τις ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη χερσόνησο, ενώ οι επόμενες επιθέσεις αποτελούν απόδειξη της συστηματικής στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας να στοχεύει την Κριμαία.

Το περιστατικό της 9ης Αυγούστου στην αεροπορική βάση Σάκι, το οποίο κατέστρεψε τουλάχιστον επτά στρατιωτικά αεροσκάφη, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη βάση και σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβεβαιώσουν επισήμως ότι ευθύνονται.

Σε ομιλία του μετά το περιστατικό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος «ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία - την απελευθέρωσή της».

Μια άλλη σειρά εκρήξεων αναφέρθηκε στην Κριμαία αυτή την εβδομάδα, στις 16 Αυγούστου, αυτή τη φορά σε μια αποθήκη πυρομαχικών στο Maiske και σε ένα αεροδρόμιο στο Gvardeyskoe.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το περιστατικό στο Maiske ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν διευκρίνισαν το είδος της δολιοφθοράς ή ποιος πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνος.

Πράξεις σαμποτάζ

Οι επιθέσεις έρχονται καθώς το αναδυόμενο κίνημα αντίστασης στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές έχει προβεί σε πράξεις δολιοφθοράς. Το Σαββατοκύριακο, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μια σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στη Μελιτόπολη, την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων από την κατεχόμενη Κριμαία, ανατινάχθηκε από Ουκρανούς αντάρτες.

Καθώς οι αναλυτές εικάζουν ότι υπάρχει μια εκστρατεία για την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας στην Κριμαία, ο Ζελένσκι προειδοποίησε την Τρίτη τους Ουκρανούς που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές να αποφεύγουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Και αναφερόμενος στις ουρές χιλιομέτρων των πολιτικών οχημάτων που επιχειρούν να φύγουν από την Κριμαία προς τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε: «Η ουρά αυτές τις ημέρες για να φύγουν από την Κριμαία προς τη Ρωσία μέσω της γέφυρας αποδεικνύει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών του τρομοκρατικού κράτους έχει ήδη καταλάβει ή τουλάχιστον αισθάνεται ότι η Κριμαία δεν είναι μέρος γι' αυτούς».

Η ρωσική κρατική υπηρεσία οδικών μεταφορών ανέφερε την Τρίτη ένα νέο ρεκόρ κυκλοφορίας μέσω μιας γέφυρας της Κριμαίας, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις στην αεροπορική βάση Σάκι. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 15 Αυγούστου, 38.297 αυτοκίνητα διέσχισαν τη γέφυρα και προς τις δύο κατευθύνσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν το μέγεθος των γραμμών λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα των αυστηρότερων ελέγχων στη γέφυρα για λόγους ασφαλείας και όχι λόγω αύξησης της κυκλοφορίας προς τα έξω.

«Από την άποψη ότι φεύγουν από την Κριμαία, αυτό είναι ένα πλήρες ψέμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό», δήλωσε την Τρίτη στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από τη Ρωσία διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Είχε, ωστόσο, αναγνωρίσει τον περασμένο μήνα ένα χτύπημα στην τουριστική βιομηχανία της Κριμαίας λέγοντας ότι αναμένεται μείωση 40% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ρωσική Ένωση Τουρισμού έκανε παρόμοια πρόβλεψη τον Ιούνιο.

Η αλλαγή διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Σε αυτό το πλαίσιο πιθανώς να εντάσσεται και η αλλαγή διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που έχει τη βάση του στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία. Εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή αυτή, η απομάκρυνση του προηγούμενου διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη απόλυση στρατιωτικού αξιωματούχου στους σχεδόν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά την οποία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δικές του πηγές, έγραψε ότι ο νέος αρχηγός, Βίκτορ Σοκολόφ, παρουσιάστηκε στα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου του στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο ηλικίας 49 ετών προηγούμενος διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ίγκορ Οσίποφ, ήταν επικεφαλής από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.

Ο αντικαταστάτης του, ηλικίας 60 ετών Βίκτορ Σοκολόφ, έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ναρκαλιευτικών σκαφών και μονάδων κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε υψηλότερα αξιώματα στον Στόλο του Ειρηνικού και τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής. Από το 2020 ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής ακαδημίας υψηλού κύρους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡωσίαεκρήξειςπόλεμοςΚριμαίασαμποτάζΟυκρανία