Κόσμος|24.08.2022 18:33

Γέμισε το αεροδρόμιο του Ελσίνκι με πολυτελή αυτοκίνητα - Το κόλπο των Ρώσων για διακοπές στην Ευρώπη

Newsroom

Πανάκριβα υπερπολυτελή αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν ρωσικές πινακίδες έχουν γεμίσει γκαράζ στο αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας Ελσίνκι, καθώς Ρώσοι μεγιστάνες έχουν μετατρέψει την γειτονική χώρα σε κύρια είσοδο για να ταξιδέψει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», η ΕΕ  «σφράγισε» τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροπλάνα ως βασική κύρωση έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Με αυτόν τον τρόπο ανάγκασε  οποιονδήποτε Ρώσο επιθυμεί να περάσει τα ευρωπαϊκά να κάνει έναν μεγάλο κύκλο ή αλλιώς να μπει σε αεροπλάνο κάποιας μη δυτικής αεροπορικής εταιρείας. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλοί προτιμούν να μπουν στην Φινλανδία οδικώς, να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και έπειτα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις πιο ζεστές χώρες της Ευρώπης.

Έτσι στο πάρκινγκ αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι μπορεί κάποιος να δει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοκίνητα υπερπολυτελή αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες, μεταξύ των οποίων Mercedes, Porsche, Bentley και πολλά άλλα. Έξαλλου οι Ρώσοι συνεχίζουν να εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζες που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες της ΕΕ για τα ταξίδια τους.

«Εκπλήσσομαι», δήλωσε ο Φινλανδός ταξιδιώτης, Jussi Hirvonen, βγαίνοντας από το πάρκινγκ. «Μακάρι να μην ήταν εδώ πριν λυθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία». Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Φινλανδία έχει γίνει «χώρα διέλευσης» για τους Ρώσους τουρίστες.

Η Φινλανδία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων στο 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη δυσαρέσκεια για τον ρωσικό τουρισμό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η φινλανδική συνοριοφυλακή τον Αύγουστο, περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων που διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας το κάνουν με βίζα Σένγκεν, που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα εκτός της Φινλανδίας.

Θέμα απαγόρευσης Ρώσων τουριστών εξετάζουν Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία

Oι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία-εξετάζουν την επιβολή απαγόρευσης εισόδου Ρώσων τουριστών στο έδαφός τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους να επιβληθεί ανάλογη απαγόρευση στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντμπέργκις, έχει ήδη κάνει σχετικές επαφές με τους ομολόγους τους από τις τέσσερις άλλες χώρες και υπάρχει συμφωνία απόψεων σε αυτό το θέμα. Η Φινλανδία σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Τσεχία στις 30 Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι γίνονται συζητήσεις για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια «συντονισμένη προσέγγιση» για τις βίζες στους Ρώσους πολίτες. Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία σταμάτησαν να εκδίδουν τουριστικές βίζες στους Ρώσους μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Εσθονία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπει την είσοδο στους Ρώσους που έχουν βίζα που έχει παραχωρηθεί από άλλα κράτη της ΕΕ. Όμως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τέτοιους περιορισμούς.

ΦιλανδίαΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα