Κόσμος|25.08.2022 18:59

Κόκκινα Βέλη σε διάλυση: Οι διάσημοι πιλότοι κατηγορούνται για σεξουαλικά σκάνδαλα, ρουλέτες αλκοόλ και ακραίες συμπεριφορές

Κώστας Ασημακόπουλος

Τα Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) της Βασιλικής Αεροπορίας φαίνεται πως έχασαν τον... στόχο τους και πλέον κινδυνεύουν με διάλυση ύστερα από 60 χρόνια λαμπρής πορείας. Μέλη της περίφημης ομάδας επίδειξης έχουν κατηγορηθεί για σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην 60χρονη ιστορία της.

Σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι πιλότοι της περίφημης ακροβατικής ομάδας είχαν εθιστεί σε ακραίες καταστάσεις που συχνά ξεπερνούσαν τα όρια της παραβατικότητας. Επαιζαν «Met roulette» (παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες πίνουν αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσης), ασκούσαν μπούλινγκ με σεξουαλικά κίνητρα στις γυναίκες συναδέλφους τους και είχαν μυστικούς κώδικες επικοινωνίας. 

Ρουλέτα με αλκοόλ

Οι ένορκες καταθέσεις που περιέχει η έρευνα είναι συγκλονιστικές. Οπως αναφέρουν οι πολότοι συμμετείχαν σε «Met roulette» όταν κάποιο σόου τους ακυρώνονταν ή κινδύνευε να ακυρωθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. «Μερικές φορές, οι πιλότοι των Red Arrows φέρεται να ήταν τόσο μεθυσμένοι πριν από προγραμματισμένα ακροβατικά σόου που ήταν τυχεροί όταν ακυρώθηκαν», είπε μια πηγή στους Times.

Ο Meghan Markle και ο Susan Boyle

Από τις μυστικές καταθέσεις του προσωπικού της μονάδας οι πιλότοι είχαν μεταξύ τους μία μυστική βαθμολογία με βασικό κριτήριο τις διάσημες γυναίκες που γνώριζαν. Ο "κορυφαίος" είχε τον τίτλο «Meghan Markle», ακολουθούσε ο «Sienna Miller», ενώ ο πιλότος που είχε τις χειρότερες επιδόσεις ονομάζονταν «Susan Boyle».

Να καθηλωθούν λόγω... βλάβης

Ένας αμυντικός αναλυτής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός μετά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει προτείνοντας οι Red Arrows να είναι μόνιμα προσγειωμένοι "λόγω βλάβης" ώστε να μην καταρακώνουν τη φήμη της Αγγλίας.

Η έκθεση είναι προϊόν έρευνας που διατάχθηκε από τον επικεφαλής της RAF, Στρατάρχη Αεροπορίας Sir Mike Wigston.

Αποδεικτικά στοιχεία

Περισσότερα από 40 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών προσωπικού, παρείχαν 250 ώρες αποδεικτικά στοιχεία ως μέρος της έρευνας.

Κάποιοι είπαν ότι απειλήθηκαν να μην καταθέσουν από ανώτερους ηγέτες που ήθελαν να «κρύψουν τις καταγγελίες κάτω από το χαλί».

Πιθανή η διάλυση...

Ο αμυντικός αναλυτής Φράνσις Τούσα δήλωσε: «Το ζήτημα του αν τα Red Arrows μπορούν να συνεχίσουν στην τρέχουσα μορφή τους πρέπει να τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διάλυσης. Εάν επαληθευτούν όλα αυτά που αναφέρονται στην έκθεση, η υπηρεσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει τα Κόκκινα Βέλη στην παρούσα μορφή τους. Η μονάδα είναι πολύ υψηλού προφίλ και δεν είναι δυνατόν να προσελκύει τόση δυσμενή δημοσιότητα για πάρα πολύ καιρό».

Η παραίτηση του αξιωματικού

Νωρίτερα φέτος, ένας ανώτερος αξιωματικός των Red Arrows, ο σμηναγός Νικ Κρίτσελ, 36 ετών, παραιτήθηκε, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάρμοστη συμπεριφορά συναδέλφων του.

Από 9 έγιναν 7

Οι πιλότοι της Red Arrows, ο υπολοχαγός πτήσης Damon Green και ο Flight Lieutenant Will Cambridge, έχουν μετατεθεί σε άλλες μονάδες γεγονός που μείωσε τον αριθμό των "βελών" από εννέα σε επτά.

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και «φρέσκο κρέας»

Σύμφωνα με πηγές της RAF, η έκθεση αποκάλυψε ισχυρισμούς για εκφοβισμό, μισογυνισμό, σεξουαλική παρενόχληση και μέθη – με τις νέες γυναίκες μέλη της μονάδας να θεωρούνται «φρέσκο κρέας» από το αρσενικό προσωπικό. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί «τις επόμενες σε εβδομάδες», σύμφωνα με πηγές της RAF. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την έρευνα της στρατιωτικής αστυνομίας η οποία δεν διαπίστωσε συμπεριφορές για ποινικές διώξεις. Τουλάχιστον δύο μέλη του Red Arrows λέγεται ότι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο επίπεδο κυρώσεων, γνωστό ως «διοικητική ενέργεια».

Κριτική για διακρίσεις κατά λευκών

Το σκάνδαλο έρχεται καθώς η RAF αντιμετωπίζει επίσης κριτική για διακρίσεις κατά λευκών ανδρών αιτούντων εργασία. Ο επικεφαλής του τμήματος στρατολόγησης παραιτήθηκε αφού αρνήθηκε εντολή να δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και τις εθνικές μειονότητες, σύμφωνα με πηγές άμυνας που ανέφερε το Sky News. Η RAF έχει δηλώσει προηγουμένως «δεν υπάρχει νέα πολιτική όσον αφορά την ικανοποίηση των απαιτήσεων πρόσληψης εντός του έτους». Και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι είχε τεθεί «παύση» για την προσφορά θέσεων εργασίας σε λευκούς άνδρες.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Να σημειωθεί πως το περίφημο ακροβατικό σμήνος Red Arrows βρίσκονταν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στην Ελλάδα. Συνήθως εντός του Μαΐου ή αρχές Ιουνίου φιλοξενούνται από την 114 πτέρυγα μάχης στην Τανάγρα και κάθε ημέρα για περίπου μία εβδομάδα πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις επίδειξης στον Ευβοϊκό προσφέροντας μοναδικό θέαμα.

ρουλέταred arrowsσεξουαλικό σκάνδαλοκόκκινα βέληΑγγλία