Μαπούτσε: Εικόνες από τις τελετές και τους εορτασμούς των ιθαγενών της Χιλής
NewsroomΟι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Χιλής, οι άνθρωποι της γης ή αλλιώς στη γλώσσα τους οι Μαπούτσε γιορτάζουν κάθε χρόνο την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στο νότιο ημισφαίριο, τον ερχομό του νέου έτους. Για τους Μαπούτσε, η έναρξη της χρονιάς συμπίπτει με τη νέα ανατολή του ηλίου και την αλλαγή, τη νέα ζωή και γιορτάζεται με την πιο ιερή γιορτή το «We Tripantu».
Μια τελετουργική βουτιά στα παγωμένα νερά του ποταμού Pilmaiquen στη νότια Χιλή ήταν το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού του «We Tripantu». Η βουτιά στον ποταμό είναι ένας «συμβολικός τρόπος ανανέωσης της ενέργειας». Οι συμμετέχοντες πλένουν το πρόσωπό τους, τα πόδια τους και τα κοσμήματά τους.
Στην κοσμοθεωρία των Μαπούτσε, τα ποτάμια και άλλα φυσικά στοιχεία φιλοξενούν πνεύματα - όπως ο Kintuantu, που συνδέεται με τον ποταμό.
Ο ποταμός Pilmaiquen έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και ο τόπος συγκρούσεων των Μαπούτσε με εταιρείες ενέργειας και άλλα μεγαλοσυμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι τα προγονικά εδάφη των ιθαγενών.
- Η τακτική που φέρνει θύματα μετανάστες, οι βολικά απενεργοποιημένες κάμερες του Λιμενικού και το κακό τάιμινγκ του επιτελείου του Τσίπρα
- Τέμπη: Αβεβαιότητα για την πυραντοχή των καθισμάτων των τρένων - Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς και πραγματογνώμονες
- Διπλωματικό «σπριντ» δύο εβδομάδων - Η δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση και οι κινήσεις της Αθήνας
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα - Ανεμοστρόβιλος στον Αφιώνα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια