Κόσμος|30.08.2022 22:05

Η Ρωσία εντείνει τον ενεργειακό εφιάλτη: Παρατείνεται η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 - Τέλος η προμήθεια αερίου στη Γαλλία

Newsroom

Εντείνεται ο ενεργειακός πόλεμος με την Ρωσία να πιέζει περαιτέρω την Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο και τον Nord Stream. Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού για συντήρηση είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση της Gazprom, όμως, τα πράγματα δεν θα συμβούν ακριβώς έτσι.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για προγραμματισμένη συντήρηση δηλαδή μια μέρα μετά από τι είχε προγραμματιστεί.

«Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom.

Η Gazprom επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση της γενικής επισκευής, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί σε επίπεδο 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα.

Ο Nord Stream 1, ο κύριος αγωγός που τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο, λειτουργούσε με δυναμικότητα 40% από τα μέσα Ιουνίου και η Gazprom απέδωσε τη μείωση του όγκου σε καθυστερήσεις στην επιστροφή του στροβίλου της Siemens από τον Καναδά όπου στάλθηκε για επισκευή.

Η Gazprom θα αναστείλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Engie από τον Σεπτέμβριο

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα αναστείλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Engie, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι να λάβει όλες τις πληρωμές για το φυσικό αέριο στο ακέραιο, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι παραδόσεις της Gazprom στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι "μια δραστική περικοπή" κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την πρόβλεψη της Γαλλίας για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος.

Στην ανακοίνωσή της, η Engie, η οποία κατέχει μερίδιο 9% στον Nord Stream, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της διαφοράς της με την Gazprom για την εφαρμογή των συμβάσεων.

Η Gazprom δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters, μεταξύ άλλων για το αν η πρόσθετη περικοπή των παραδόσεων συνδέεται με τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Agnes Pannier-Runacher στο ραδιόφωνο France Inter.

Η Gazprom δεν σέβεται τις συμβάσεις της, δήλωσε στο Reuters ένας σύμβουλος της Pannier-Runacher, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και οι τελευταίες περικοπές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τον χειμερινό εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαGazpromειδήσεις τώραΓαλλίαφυσικό αέριο