Κόσμος|31.08.2022 09:10

Ενεργειακή κρίση: Η Gazprom διακόπτει ξανά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία - Θα επανεκκινήσουν με το σταγονόμετρο

Newsroom

Η Gazprom, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, διέκοψε ξανά νωρίς το πρωί της Τετάρτης τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, εγείροντας έτσι νέες ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Η Gazprom δήλωσε ότι η διακοπή ήταν προσωρινή και αναγκαία για λόγους συντήρησης, αν και η γερμανική κυβέρνηση και ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι πίσω από την κίνηση υποβόσκουν πολιτικά κίνητρα.

Η Gazprom είπε ότι ο αγωγός θα επανεκκινήσει σε τρεις ημέρες «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντοπιστούν δυσλειτουργίες». Είπε επίσης ότι οι ροές θα αρχίσουν ξανά στο 20% της χωρητικότητας, δηλαδή στο ίδιο μειωμένο επίπεδο που παρέχει από τα τέλη Ιουλίου.

Οι αγορές ενέργειας θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να δουν αν οι προμήθειες θα επαναληφθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, ο αγωγός έκλεισε για 10 ημέρες, και πάλι για «λόγους συντήρησης», με τους δυτικούς ηγέτες να μιλούν για ρωσικά ενεργειακά παιχνίδια που εκτοξεύουν την τιμή του αερίου. Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την προσπάθεια καθώς και να δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Γερμανία όπως και όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης σπεύδει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα ως ασφάλεια έναντι διακοπών της ροής από τη Ρωσία.

Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε ποσοστό άνω του 83% της χωρητικότητας και φαίνεται πιθανό να επιτύχουν τον στόχο της κυβέρνησης για 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η διακοπή των ροών και οι ανησυχίες για τις προμήθειες τους επόμενους μήνες έχουν οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μέρος της οικονομικής ζημίας που επιδιώκεται να αποτρέψουν οι προσπάθειες αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Διακοπή και στη Γαλλία

Η Gazprom δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο στη Γερμανία. Την Τρίτη, η Engie, μια μεγάλη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, ανακοίνωσε ότι η Gazprom την ενημέρωσε ότι διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου λόγω διαφωνίας σε συμβόλαιο. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τη Δευτέρα, η γερμανική εταιρεία Uniper που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές και προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη (και ο μεγαλύτερος στη Γερμανία), δήλωσε ότι είχε ήδη εξαντλήσει μια πιστωτική διευκόλυνση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση και ζήτησε άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Uniper δήλωσε ότι με τις συμβατικές προμήθειες από την Gazprom μειωμένες κατά 80%, αναγκάζεται να αγοράζει φυσικό αέριο στην αγορά σε σημαντικά υψηλότερες τιμές για να προμηθεύει τους πελάτες της, οδηγώντας σε απώλειες που, όπως είπε, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Πρόκειται για την εταιρεία που τον Ιούλιο συμφώνησε σε ένα σχέδιο διάσωσης που θα περιλάμβανε τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην εταιρεία, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού αυτό τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ενέργειαΓερμανίαΡωσίαειδήσεις τώραφυσικό αέριοGazprom