Κόσμος|31.08.2022 13:34

Συγκρούσεις στο Ιράκ: «Ο τουρκικός στρατός έχει το δικαίωμα να επέμβει», λένε πολιτικοί στη Βαγδάτη

Μαρία Ζαχαράκη

Την επέμβαση της Τουρκίας στο Ιράκ φέρεται να ζητεί πολιτική μερίδα στη Βαγδάτη, προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση και οι συγκρούσεις.

Ο Ιρακινός βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου της Ιρακινής Δημοκρατικής Ένωσης (ITC), Ερσάτ Σαλίχι, πρότεινε να δημιουργηθεί μια Τουρκομανική δύναμη στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη. «Η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός είναι πηγή εμπιστοσύνης για όλους τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Τουρκομάνους όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα του Ιράκ», υποστήριξε.

Ο Ιρακινός βουλευτής επέστησε την προσοχή στη δημογραφική και την ενεργειακή διάσταση των γεγονότων στο Ιράκ. Τόνισε ότι γίνονται υπολογισμοί για τη μεταφορά συριακού και ιρακινού πετρελαίου στο Ισραήλ μέσω Άκρας και για αλλαγή του τουρκικού διαδρόμου για τη ροή της ενέργειας.

Λίγο πριν τα γεγονότα στο Ιράκ πάρουν επικίνδυνη διάσταση, οργανώθηκε σειρά συναντήσεων από τη Μονάδα Εθνικής Ασφάλειας. Ιρακινοί διευθυντές πληροφοριών ενώ και άλλοι στρατιωτικοί και πολιτικοί εμπειρογνώμονες παρακολούθησαν τις μυστικές συνεδριάσεις, όπου κυριάρχησαν θέματα όπως η Λωζάνη, η Συνθήκη της Άγκυρας του 1926 και οι πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την Τουρκία. Συζητήθηκαν η ασφάλεια της Τουρκίας, τα βήματα που θα έκανε η Άγκυρα σε μια τέτοια κατάσταση και το δικαίωμα επέμβασης στο Ιράκ.

Η Συνθήκη της Άγκυρας, που υπογράφηκε το 1926, δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στη Μοσούλη και το Κιρκούκ, εάν συνεχιστούν οι αναταραχές στο Ιράκ. Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης του 1946 δίνει, επίσης, στην Τουρκία το δικαίωμα να επέμβει σε περίπτωση διχοτόμησης ή εάν η περιοχή περιέλθει στον έλεγχο παράνομων οργανώσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκειδήσεις τώραΤουρκία