Κόσμος|15.09.2022 10:00

Ο δρόμος του Ανατολικού Λονδίνου που ψηφίστηκε ένας από τους πιο cool του κόσμου

Newsroom

Ένας από τους πιο cool δρόμους στον κόσμο ανακηρύχθηκε η Deptford High Street στο Λούισαμ του Νοτιοανατολικού Λονδίνου. Σύμφωνα με το περιοδικό Time Out, η Deptford High Street βρίσκεται στη λίστα με τους 33 δρόμους σε Σαν Φρανσίσκο, Μπανγκόγκ, Μέξικο Σίτυ κ.α. που ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια τους.

 

Η Deptford High Street είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς βγαίνοντας από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας. Στον γεμάτο καταστήματα -εμπορικά και εστίασης- δρόμο επικρατούν το παραδοσιακό και το μοντέρνο στοιχείο, με τα πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων να «κοιτούν» προς τα διώροφα βικτοριανά κτίσματα. Η πολυπολιτισμικότητα που φαίνεται να επικρατεί στη λονδρέζικη γειτονιά, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα αρμονίας – όλοι φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα πολύ φιλικό μέρος του Λονδίνου.

 

Τις πολυάσχολες ώρες της ημέρας, επικρατούν οι ήχοι της αγοράς, και των εκατοντάδων συζητήσεων των θαμώνων, τους οποίους μπορεί να υπερκαλύψει μόνο η έθνικ μουσική που μπορεί να αναβλύζει από κάποιο ηχείο. Οι έντονες μυρωδιές από την κουζίνα της Καραϊβικής μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

 

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και θαμώνες της γειτονιάς στο BBC, το Deptford έχει σίγουρα διανύσει πολύ δρόμο. Η μεγάλη αλλαγή έχει έρθει τα τελευταία έξι χρόνια, με τον αριθμό των μπαρ, των κλαμπ, των εστιατορίων αλλά και των κοινωνικών χώρων να αυξάνεται εντυπωσιακά.

 

Η ζωντάνια που επικρατεί από τους πάγκους στο παζάρι της Deptford High Street, ωστόσο, δεν μετριάζει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για το φθινόπωρο που πλησιάζει.

 

Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να φθάσει το 18% το επόμενο έτος και τους λογαριασμούς να συνεχίζουν να αυξάνονται απότομα, ορισμένες επιχειρήσεις φοβούνται για την επιβίωσή τους, αφού καλούνται να διαθέσουν 2.000 – 3.000 λίρες επιπλέον τον μήνα για να καλύψουν το κόστος των λογαριασμών τους – εκτός ενοικίων.

 

Η γειτονιά, παραδοσιακά εργατική, αποτελούσε για αιώνες κέντρο της ναυπηγικής βιομηχανίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Καταστήματα φιλανθρωπικών οργανώσεων και τράπεζες τροφίμων υπήρχαν ανέκαθεν στο σημείο το οποίο, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των εργολάβων, που χτίζουν cool, πολυτελείς κατοικίες.

 

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αυτού του είδους η ανάπτυξη κάνει την περιοχή να χάνει την αίσθηση της ταυτότητάς της.

 

ειδήσεις τώραΛονδίνοΒρετανία