Κόσμος|05.09.2022 09:19

«Ώρα μηδέν» για τη Βρετανία: Ολοκληρώνεται η «μάχη» Τρας και Σούνακ - Η «κληρονομιά» του Τζόνσον και οι υποσχέσεις των υποψηφίων

Newsroom

Ώρα μηδέν για τη Βρετανία καθώς ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν τρομερά δύσκολο ενεργειακά και οικονομικά χειμών, θα αποκαλυφθεί σήμερα Δευτέρα. Από τις διαδικασίες που ξεκίνησαν από την ημέρα παραίτησης του Τζόνσον προέκυψε ότι είτε η Λιζ Τρας είτε ο Ρίσι Σούνακ θα ανακηρυχθεί ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών και επομένως της χώρας.  Ο νικητής της μάχης για την ηγεσία θα ανακοινωθεί στις 12:30 BST (14:30 ώρα Ελλάδας) και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τρίτη.

Ο νέος πρωθυπουργός «κληρονομεί» μία οικονομία σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Το BBC μεταδίδει την πληροφορία ότι στο Ουεστμίνστερ έχει εκπονηθεί ήδη ένα «πακέτο» βοήθειας για τα νοικοκυριά της χώρας που έχουν «γονατίσει». Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και κάποιου είδους «πάγωμα» των λογαριασμών ενέργειας.

Παράλληλα, πηγές από τον τομέα της βιομηχανίας είναι όλο και πιο αισιόδοξες ότι ο νέος πρωθυπουργός θα υποστηρίξει τα σχέδια για το «πάγωμα» του ενεργειακού πλαφόν, της μέγιστης τιμής για το οικιακό φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα που καθορίζεται κάθε τρεις μήνες από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem.

Οι υποσχέσεις της Λιζ Τρας

Η Τρας, που είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων, έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει περαιτέρω βοήθεια για τη θωράκιση των καταναλωτών εντός μιας εβδομάδας από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προβεί σε φορολογικές περικοπές ύψους 30 δισ. λιρών μέσω ενός έκτακτου προϋπολογισμού αργότερα αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου ευθύνεται για την υποτονική ανάπτυξη.

Ο αντίπαλός της πιστεύει πως θα χάσει

Ο αντίπαλός της, ο πρώην καγκελάριος Σούνακ, έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι έχει χάσει, λέγοντας ότι η δουλειά του «τώρα είναι απλώς να υποστηρίζει μια συντηρητική κυβέρνηση».

Η Τρας ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο στήριξης του κόστους διαβίωσης, πέραν του ότι θα καταργήσει προσωρινά τις πράσινες εισφορές στους λογαριασμούς ενέργειας και θα αντιστρέψει την αύξηση της Εθνικής Ασφάλισης που εισήχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σούνακ ανακοίνωσε πληρωμές ύψους 15 δισ. λιρών ως καγκελάριος, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών 400 λιρών για όλα τα νοικοκυριά, αλλά και οι δύο υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη μετά την περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων για το κόστος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να πει αν η περαιτέρω βοήθεια θα είναι καθολική ή στοχευμένη στους πιο άπορους, λέγοντας ότι θα χρειαστεί χρόνο στην εξουσία για να διευθετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της. Παραδέχτηκε πως το ξεκαθάρισμα της αύξησης της Εθνικής Ασφάλισης θα ωφελούσε περισσότερο τους υψηλότερα αμειβόμενους, αλλά δήλωσε ότι δικαιολογείται επειδή θα ενισχύσει συνολικά την οικονομία.

Η Τρας δίνει βάση στην ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας και τις γεωτρήσεις

Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP κάλεσαν την κυβέρνηση να «παγώσει» τις τιμές της ενέργειας μέσω επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι Πράσινοι πρότειναν την εθνικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας δεν απέκλεισε το «πάγωμα» την Κυριακή, αλλά έχει προηγουμένως χαρακτηρίσει την ιδέα ως «αυτοκόλλητο επίδεσμο» και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας.

Είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να πάει «χέρι - χέρι» με τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις, η Λιζ Τρας δεσμεύτηκε να δημιουργήσει επενδυτικές ζώνες με χαμηλούς κανονισμούς και να επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, εγκατέλειψε ένα σχέδιο για τη σύνδεση των αμοιβών του δημόσιου τομέα με το τοπικό κόστος διαβίωσης, μετά από αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τους Εργατικούς και ορισμένους Συντηρητικούς.

Όπως και να 'χει, όλα αναμένεται να κριθούν σε λίγες ώρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπόρις ΤζόνσονΡίσι Σούνακειδήσεις τώραΣυντηρητικοίΛιζ ΤραςΒρετανία