Κόσμος|05.09.2022 22:35

Black Lives Matter: Μήνυση σε στέλεχος που «εξαφάνισε» 10 εκατομμύρια δολάρια από δωρητές

Newsroom

Ότι «εξαφάνισε» περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε δωρεές κατηγορείται στέλεχος του Black Lives Matter Global Network Foundation (GNF), σύμφωνα με δικαστική αγωγή που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα. Η αγωγή στρέφεται κατά του Shalomyah Bowers, στελέχους του ιδρύματος, της εταιρείας συμβούλων Bowers και ανώνυμων. 

Το 2020 η συνιδρύτρια της BLM, Patrisse Cullors, προσέλαβε τον Bowers ώστε να βοηθήσει στη διαχείριση του Ιδρύματος Global Network Foundation (GNF). Όπως αναφέρεται στη μήνυση πρόκειται για επέκταση της  οργάνωσης Black Lives Matter. Ο Bowers αρνείται τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στη μήνυση, χαρακτηρίζοντάς τους ως «επιβλαβείς, διχαστικούς και ψευδείς».

Σκοπός πίσω από τη δημιουργία του GNF από την Cullors ήταν να αποτελέσει έναν «διοικητικό οργανισμό για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την παροχή οικονομικής υποστήριξης στις προσπάθειες της BLM Grassroots σε τοπικό επίπεδο στην κοινότητα», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, όπου αναφέρεται ότι, η BLM Grassroots δρούσε «επί τόπου». Αρχικά, το GNF επέβλεπε η Cullors, ωστόσο, από τον Μάιο του 2021 «αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να ηγείται του GNF και ότι θα έπρεπε να κλείσει και να μεταβιβάσει ολόκληρη την οργάνωση στο BLM Grassroots».

Σύμφωνα με την αγωγή, τον ίδιο μήνα, η επικεφαλής του ιδρύματος τον ίδιο μήνα, ενημέρωσε τον Bowers και τη συνιδρύτρια του BLM στο Λος Άντζελες, Melina Abdullah, για ένα «επίσημο σχέδιο μετάβασης» της ηγεσίας του GNF, μαζί με άλλους εσωτερικούς παράγοντες. 

Ο Bowers δυσανασχέτησε με αυτή την παρουσίαση των γεγονότων στη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της BLM. «Η BLMGR και η Melina Abdullah διάβασαν μια δήλωση στον Τύπο που ισχυρίζεται ότι η Patrisse Cullors δημιούργησε ένα μεταβατικό σχέδιο που δίνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της BLMGNF στην BLM Grassroots. Αυτό είναι απολύτως ψευδές», δήλωσε ο Bowers .

«Ο κ. Bowers και το Συμβούλιο Διοίκησης του GNF συμφώνησαν να εκτελέσουν το σχέδιο μετάβασης που παρουσίασε η κ. Cullors», αναφέρεται στην αγωγή. «Ωστόσο, ο κ. Bowers, ο οποίος κέρδισε 2.167.894 εκατομμύρια δολάρια από το GNF σε λιγότερο από οκτώ μήνες, αποφάσισε ότι ήθελε να κρατήσει τον "κουμπαρά" που είχε γίνει το GNF για τον ίδιο και την εταιρεία του».

Ο Bowers έπρεπε επίσης να αποκαλύψει ορισμένες οικονομικές και οργανωτικές πληροφορίες σε άλλους ηγέτες εντός του ομίλου, αλλά «αρνήθηκε» να το πράξει, υποστηρίζει η αγωγή.

«Μέσα σε λίγους μήνες, ο Bowers είχε διώξει αυτούς τους αξιοσέβαστους υποστηρικτές από την οργάνωση», ισχυρίζεται η αγωγή. «Μέσα από μια σειρά παραπλανητικών δηλώσεων και μη εξουσιοδοτημένων παρασκηνιακών συναλλαγών, ο κ. Bowers κατάφερε να κλέψει τον έλεγχο του GNF ως μοναδικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αξιωματούχος».

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι ο Bowers άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης βάσης και προσπάθησε να «κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της BLM Grassroots χρησιμοποιώντας το λογότυπο και το σχέδιο της επικεφαλής της BLM Grassroots Angela Waters, σε μια προσπάθεια που φαίνεται να επιχειρεί να "κλέψει" το λογότυπο ή να εμποδίσει την BLM Grassroots να το χρησιμοποιήσει». Η οργάνωση BLM grassroots δήλωσε στη μήνυση ότι η Bowers έχει αποσπάσει χρήματα.

«Ο κ. Bowers συνεχίζει να συγκεντρώνει με δόλο χρήματα από ανυποψίαστους δωρητές παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως την οργάνωση που κάνει το έργο της BLM, γεμίζοντας τις δικές του τσέπες με αυτές των συνεργατών του εις βάρος της φήμης της BLM», αναφέρεται στη μήνυση.

Ο βραχίονας της οργάνωσης βάσης ζητά δίκη με ενόρκους και κατηγορεί τον Bowers για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, απάτη και σκόπιμη παραπλάνηση, μεταξύ άλλων ισχυρισμών.

Το CNN επικοινώνησε με τον Bowers μέσω της εταιρείας συμβούλων του την Κυριακή, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Το GNF απάντησε έκτοτε στους ισχυρισμούς, σε μια δήλωση που αναφέρει:

«Το διοικητικό συμβούλιο του BLMGNF ζήτησε - σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις - ιδιωτική διαμεσολάβηση ή συναντήσεις με τη Melina Abdullah και το BLM Grassroots, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κάναμε αυτό προκειμένου να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της κατάργησης -- να επιλύουμε ζητήματα μέσω της διαμεσολάβησης σε συγκρούσεις αντί να πέφτουμε θύματα της καρκινοβατικής λογικής και της κοινωνικής βίας που τροφοδοτεί το νομικό σύστημα.

Αλλά η Melina Abdullah και η BLMGR αγνόησαν ή αρνήθηκαν τις προσφορές μας. Αντιθέτως, προτιμούν να ακολουθήσουν τα ίδια βήματα των λευκών καταπιεστών μας και να χρησιμοποιήσουν το ποινικό νομικό σύστημα που στηρίζεται από τη λευκή υπεροχή (το ίδιο σύστημα που λένε ότι θέλουν να καταργήσουν) για να επιλύσουν τις διαφορές του κινήματος.

Ειδικότερα, η αφήγηση της Melina Abdullah και του BLMGR σχετικά με το σημερινό ΔΣ του BLMGNF είναι επιζήμια, διχαστική και ψευδής. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει τροφή στη σαφή ατζέντα των δεξιών μέσων ενημέρωσης να σπέρνουν τη δυσπιστία και τη διαίρεση μεταξύ των Μαύρων, και έρχεται σε βαθιά αντίθεση με τις αξίες της κατάργησης και τον αγώνα για την απελευθέρωση των Μαύρων.

Ως εκ τούτου, το BLMGNF αναγκάζεται να απαντήσει δημόσια στις επιθέσεις της Melina και του BLMGR κατά του BLMGNF και της σημερινής ηγεσίας του. Έτσι θα απαντήσουμε, με αγάπη, γεγονότα και πνεύμα διαφάνειας, το οποίο ήταν η εστίασή μας τους τελευταίους έξι μήνες, όπως σημειώνεται από την έκδοση του Εντύπου 990 της εφορίας μας και του Κέντρου Διαφάνειας της BLM».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Black Lives Matterειδήσεις τώραδωρεές