Κόσμος|06.09.2022 22:34

Όλοι οι άνθρωποι της Λιζ Τρας: Το υπουργικό συμβούλιο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας

Newsroom

Και επίσημα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε από τη βασίλισσα Ελισάβετ η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, το απόγευμα της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου. Χαιρετώντας τον κόσμο έξω από τη διάσημη μαύρη πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας ανέλαβε τα καθήκοντά της και επίσημα.

Το νέο υπουργικό σχήμα

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε την Τερέζ Κόφι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Υγείας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Κόφι διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Επίσης ο Τζέιμς Κλέβερλι, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Παιδείας.

Επίσης, η Τρας, διόρισε τον Κουάσι Κουαρτένγκ υπουργό Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε απόψε από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κουαρτένγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Τη θέση της υπουργού εσωτερικών αναλαμβάνει η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν. 

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε εκ νέου τον Μπεν Ουάλας υπουργό Άμυνας, όπως ανακοίνωσε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Ουάλας, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται με τη διαχείριση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, επέλεξε να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Παιδιά μεταναστών σε υπουργεία-κλειδιά

Αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός. Ο Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κουάσι Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960 – είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι – η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός – είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους. Η Σουέλα Μπρέιβερμαν – οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες – διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες. Ο Ρίσι Σούνακ – του οποίοι οι γονείς κατάγονται από την Ινδία – ήταν ο προκάτοχος του Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών και ο αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.

Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας. Ο πρώτος βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα.

«Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία»

Το απόγευμα της Τρίτης, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε το πρώτο διάγγελμα της έξω από το διάσημη μαύρη πόρτα του Νούμερου 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αφού απέτινε φόρο τιμής στον προκάτοχο της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν ένας πρωθυπουργός με τεράστια συνέπεια» σκιαγράφησε τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει:

  • Πρώτα απ΄ όλα υποσχέθηκε περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Δεύτερον δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παγώσει τις τιμές ενέργειας καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν κατά 80%.
  • Τέλος υποσχέθηκε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

«Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία», είπε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά. «Αλλά θα το κάνουμε», τόνισε η Λιζ Τρας υποσχόμενη να δουλεύει καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της.

«Θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν. Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επεσήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιζ Τραςειδήσεις τώραΒρετανίαυπουργοί