Κόσμος|18.02.2019 12:08

Χειροκρότημα από Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μαρία Ψαρά

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε ότι η Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Είναι μια θετική είδηση και σπάνια έχουμε τόσο θετικές ειδήσεις. Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί θετικό οιωνό για την περιοχή των Βαλκανίων και ολόκληρη την Ευρώπη», είπε η κυρία Μογκερίνι κλείνοντας και ακολούθησε το χειροκρότημα από τους υπουργούς, σημάδι της καθολικής αποδοχής της Συμφωνίας.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε τα επόμενα βήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας (όπως η αλλαγή του ονόματος σε όλα τα επίπεδα χρήσης του) και ενημέρωσε για την καλή συνεργασία με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Επίσης, μίλησε για την απονομή του Βραβείου Έβαλντ φον Κλάιστ στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενώ μνεία έκανε και για τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. «Θα υπάρξουν πολλές θετικές ειδήσεις από την εφαρμογή της Συμφωνίας», διαβεβαίωσε.

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο μίλησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή μετά τη Συμφωνία. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΦεντερίκα ΜογκερίνιΒρυξέλλεςΣυμβούλιο ΥΠΕΞ