Κόσμος|08.09.2022 20:00

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο κάστρο Μπαλμόραλ η βασιλική οικογένεια – Κρίσιμες ώρες για την 96χρονη μονάρχη

Newsroom

Υπό ιατρική παρακολούθηση έθεσαν οι γιατροί τη Βασίλισσα Ελισάβετ την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Στο πλευρό της 96χρονης μονάρχη καταφτάνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ανησυχία για την υγεία της

Την ίδια μέρα, απότομη επιδείνωση παρουσίασε η υγεία της. Η 96χρονη Ελισάβετ βρίσκεται στον θρόνο της Βρετανίας εδώ και 70 χρόνια. Την Τετάρτη, ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά μία διαδικτυακή συνάντηση που είχε με τα μέλη του μυστικού συμβουλίου της, μετά τη σύσταση των γιατρών να ξεκουραστεί.

Ο πρίγκιπας Κάρολος πρώτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, τον τελευταίο χρόνο, έχει αναθέσει ορισμένα από τα σημαντικότερα βασιλικά της καθήκοντα στον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο. Τον περασμένο Μάιο, η Ελισάβετ αναγκάστηκε να να αποσυρθεί από την προεδρία της κρατικής έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω κινητικών προβλημάτων και δεν εκφώνησε την παραδοσιακή ομιλία της. Ήταν η πρώτη φορά, από το 1963, που δεν παρέστη στην τελετή.

Εκτός Μπαλμόραλ η Μέγκαν Μαρκλ

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, θα μεταβεί μόνος του στη Σκωτία, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, για να δει τη γιαγιά του, αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της, μετέδωσε το πρακτορείο PA Media.

Στο Κάστρο Μπαλμόραλ, την κατοικία της Ελισάβετ στη Σκωτία, βρίσκονται ο γιος και διάδοχός της, πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα. Αναμένονται επίσης ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα αδέλφια του, τα μικρότερα παιδιά της βασίλισσας, Άννα, Άντριου και Έντουαρντ.

Μια τέτοια οικογενειακή συγκέντρωση, εκτός από τις εορταστικές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, είναι σπάνιο γεγονός. Το BBC διέκοψε το κανονικό πρόγραμμά του και καλύπτει σε συνεχή ροή τις εξελίξεις γύρω από την υγεία της βασίλισσας.

Σάλος με δημοσιογράφο του BBC: Ανακοίνωσε στο Twitter το θάνατο της Βασίλισσας

Μία δημοσιογράφος του BBC ζήτησε συγγνώμη αφού ανακοίνωσε λανθασμένα τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αφού οι γιατροί δήλωσαν την Πέμπτη ότι "ανησυχούν" για την υγεία της.

Το tweet, της Yalda Hakim, εστάλη στις 15.07, αλλά διαγράφηκε γρήγορα.

Η Hakim, παρουσιάστρια και ανταποκρίτρια του Οργανισμού, παραδέχτηκε το λάθος λίγη ώρα αργότερα και ζήτησε συγγνώμη. «Ήταν εσφαλμένο, δεν υπήρχε ανακοίνωση [θανάτου] και διέγραψα το tweet. Ζητώ συγγνώμη».

«Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση, οι γιατροί της Βασίλισσας πρότειναν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα βρίσκεται στο Κάστρο Μαλμπόραλ. Τα μέλη της στενής της οικογένειας έχουν ενημερωθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το BBC.

Αεροσκάφος της RAF με 7 μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Μπαλμπόραλ

Στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν, κοντά στο κάστρο του Μπαλμόραλ, προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης αεροσκάφος της RAF με επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Συγκεκριμένα, στην πτήση KRF23R της Βασιλικής Αεροπορίας, που απογειώθηκε από το RAF Northolt στο South Ruislip, στο δυτικό Λονδίνο, στις 14:39 (τοπική ώρα), επέβαιναν ο δούκας του Κέιμπριτζ, ο δούκας της Υόρκης και ο κόμης και η κόμισσα του Γουέσεξ, δηλαδή ο εγγονός της Βασίλισσας (και δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου) πρίγκιπας Ουίλιαμ, καθώς και τα δύο μικρότερα παιδιά της, οι πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Σύμφωνα με το BBC, στην πτήση μετέβαιναν έως και επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας, άρα υπάρχει περίπτωση να βρέθηκαν σε αυτό και ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. ΤΟ αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Αμπερντίν στις 15.50 (τοπική ώρα).

Στο πλευρό της τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Και τα τέσσερα παιδιά της, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, είτε είναι μαζί της είτε πηγαίνουν προς το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Η Δούκισσα της Κορνουάλης και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ταξιδεύουν για να είναι μαζί της. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ παρέμεινε στο Γουίνδσορ καθώς ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούι πηγαίνουν στο σχολείο.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, που βρέθηκαν κατά σύμπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταξιδεύουν επίσης στο Μπαλμόραλ. Οι ανησυχίες για την υγεία της βασίλισσας προέκυψαν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ακύρωσε ένα ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κινητικότητά της την εμπόδισε να παρευρεθεί σε κάποιες εκδηλώσεις φέτος και συνεχίζει να χρησιμοποιεί μπαστούνι.

Αν και συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον και τη Λιζ Τρας την Τρίτη, ο απερχόμενος και η νέα πρωθυπουργός της χώρας ταξίδεψαν κατ΄εξαίρεση στο Μπαλμόραλ, αφού η παράδοση επιτάσσει η Βασίλισσα να δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να παραιτει πρωθυπουργούς από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Επίσης, την Τετάρτη, η Βασίλισσα αποχώρησε από μια διαδικτυακή συνεδρίαση του μυστικού συμβουλίου, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί.

Γιατί προκαλεί ανησυχία η ανακοίνωση του παλατιού

Οι δηλώσεις του παλατιού σχετικά με την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ είναι κάτι το ασυνήθιστο, σύμφωνα με τον βασιλικό συγγραφέα Ρόμπερτ Χάρντμαν.

Όπως δήλωσε στο BBC: «Το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός εάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, εντελώς από το πουθενά, ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος πως η βασίλισσα είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό», δήλωσε.

«Σε γενικές γραμμές, το θέμα είναι πως εάν δεν υποβάλλεται σε κάποιου είδους νοσοκομειακή ιατρική επέμβαση, τότε αυτά είναι ιδιωτικά θέματα… Οπότε είναι σαφές πως το γεγονός ότι το παλάτι θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση είναι λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε.

Τα μηνύματα των πολιτικών για την υγεία της Βασίλισσας

Με το που έγινε γνωστή η είδηση, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου σημειώνει πως «όλη χώρα είναι βαθιά ανήσυχη από τα νέα. Οι σκέψεις μου και οι σκέψεις όλων των πολιτών είναι με την Βασίλισσα και την οικογένειά της».

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με την Μεγαλειότητά της την βασίλισσα και την οικογένειά της», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία και προσθέτοντας ότι συμμερίζεται με ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τις ελπίδες για την ανάρρωσή της.

Η μακροβιότερη βασίλισσα

Η Ελισάβετ είναι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

Το παλάτι έχει σχέδιο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Τον τελευταίο καιρό η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει αποσυρθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία από όπου, στις 6 Σεπτεμβρίου, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας.  Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ελισάβετ βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση καθώς η κατάσταση της υγείας της είναι ανησυχητική ενώ όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να πάνε στο Μπαλμόραλ. 

Ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών της, η βασίλισσα, που μετά τον θάνατο του συζύγου της, Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, εμφανίζεται ολοένα και πιο καταπονημένη, έχει εγκαταλείψει τις αγαπημένες της συνήθειες, όπως τα άλογα των στάβλων της και τις βόλτες με τα λατρεμένα της κόργκι και τα καθημερινά τζιν τόνικ. Τις τελευταίες ώρες, η ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ εγείρει νέες ανησυχίες για την υγεία της. Ωστόσο, οι πρόβες και το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχουν πραγματοποιηθεί και διαμορφωθεί εδώ και χρόνια.

Για πρώτη φορά, το 2018, οι υπουργοί της Βρετανίας είχαν την επίβλεψη των σχεδιασμών για το τι θα συμβεί, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση στο Whitehall. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «Castle Dove» και το σχέδιο, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα, όταν η ίδια φύγει από τη ζωή, ονομάζεται «London Bridge» και έχει μία σειρά από συγκεκριμένα βήματα. 

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ θ' ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του Μπάκιγχαμ με τη φράση «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» -αν και πιστεύεται ότι έχει πλέον βρεθεί νέα συνθηματική φράση- και πρώτος θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα πληροφορηθούν όλες οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, κατόπιν θα γνωστοποιηθεί σε ηγέτες κρατών και θ' ανακοινωθεί δημοσίως. Ένας υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με ρούχα πένθους, θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις πόρτες του Παλατιού.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Κάθε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, θα συνεδριάσει το αρμόδιο συμβούλιο για ν' ανακηρύξει τον νέο βασιλιά

Η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος για δώδεκα μέρες

Όλα τα παραπάνω αφορούν λίγο - πολύ το εθιμοτυπικό, αλλά υπάρχει και το εντελώς πρακτικό κομμάτι. Όταν η μονάρχης αφήσει την τελευταία της πνοή, για δώδεκα μέρες, η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο θα κλείσουν και ουσιαστικά η χώρα σχεδόν θα παραλύσει, αφού σχεδόν κανένας δεν θα πηγαίνει στη δουλειά. Ειδικά, την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα είναι μεταξύ του 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.

Επίσης, θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, όταν πεθάνει η βασίλισσα και τη διαδεχθεί ο Κάρολος, όπως για παράδειγμα, ν' αλλαχθούν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας και από «Queen» να γίνει ξανά σε «King». Η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει δώδεκα μέρες, μετά το θάνατό της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για ν' αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα είναι γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Το BBC κάνει συχνά απροειδοποίητα δοκιμαστικά, ώστε να βελτιώσουν οι δημοσιογράφοι την ετοιμότητά τους. Τον Ιούνιο του 2015, βέβαια, από υπερβάλλοντα ζήλο μάλλον το παράκαναν, καθώς με ένα άκυρο tweet, κατά τη διάρκεια μίας πρόβας νεκρολογιών, πέθαναν τη βασίλισσα, προκαλώντας εθνικό αλλά και διεθνή αναβρασμό. Στον χαμό που ακολούθησε, αποκαλύφτηκε πως εντελώς συμπτωματικά η βασίλισσα ήταν στο νοσοκομείο για το καθιερωμένο της τσεκ απ. 

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

Το παλάτι έχει σχέδιο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Τον τελευταίο καιρό η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει αποσυρθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία από όπου, στις 6 Σεπτεμβρίου, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας.  Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ελισάβετ βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση καθώς η κατάσταση της υγείας της είναι ανησυχητική ενώ όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να πάνε στο Μπαλμόραλ. 

Ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών της, η βασίλισσα, που μετά τον θάνατο του συζύγου της, Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, εμφανίζεται ολοένα και πιο καταπονημένη, έχει εγκαταλείψει τις αγαπημένες της συνήθειες, όπως τα άλογα των στάβλων της και τις βόλτες με τα λατρεμένα της κόργκι και τα καθημερινά τζιν τόνικ. Τις τελευταίες ώρες, η ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ εγείρει νέες ανησυχίες για την υγεία της. Ωστόσο, οι πρόβες και το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχουν πραγματοποιηθεί και διαμορφωθεί εδώ και χρόνια.

Για πρώτη φορά, το 2018, οι υπουργοί της Βρετανίας είχαν την επίβλεψη των σχεδιασμών για το τι θα συμβεί, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση στο Whitehall. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «Castle Dove» και το σχέδιο, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα, όταν η ίδια φύγει από τη ζωή, ονομάζεται «London Bridge» και έχει μία σειρά από συγκεκριμένα βήματα. 

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ θ' ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του Μπάκιγχαμ με τη φράση «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» -αν και πιστεύεται ότι έχει πλέον βρεθεί νέα συνθηματική φράση- και πρώτος θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα πληροφορηθούν όλες οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, κατόπιν θα γνωστοποιηθεί σε ηγέτες κρατών και θ' ανακοινωθεί δημοσίως. Ένας υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με ρούχα πένθους, θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις πόρτες του Παλατιού.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Κάθε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, θα συνεδριάσει το αρμόδιο συμβούλιο για ν' ανακηρύξει τον νέο βασιλιά

Η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος για δώδεκα μέρες

Όλα τα παραπάνω αφορούν λίγο - πολύ το εθιμοτυπικό, αλλά υπάρχει και το εντελώς πρακτικό κομμάτι. Όταν η μονάρχης αφήσει την τελευταία της πνοή, για δώδεκα μέρες, η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο θα κλείσουν και ουσιαστικά η χώρα σχεδόν θα παραλύσει, αφού σχεδόν κανένας δεν θα πηγαίνει στη δουλειά. Ειδικά, την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα είναι μεταξύ του 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.

Επίσης, θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, όταν πεθάνει η βασίλισσα και τη διαδεχθεί ο Κάρολος, όπως για παράδειγμα, ν' αλλαχθούν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας και από «Queen» να γίνει ξανά σε «King». Η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει δώδεκα μέρες, μετά το θάνατό της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για ν' αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα είναι γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Το BBC κάνει συχνά απροειδοποίητα δοκιμαστικά, ώστε να βελτιώσουν οι δημοσιογράφοι την ετοιμότητά τους. Τον Ιούνιο του 2015, βέβαια, από υπερβάλλοντα ζήλο μάλλον το παράκαναν, καθώς με ένα άκυρο tweet, κατά τη διάρκεια μίας πρόβας νεκρολογιών, πέθαναν τη βασίλισσα, προκαλώντας εθνικό αλλά και διεθνή αναβρασμό. Στον χαμό που ακολούθησε, αποκαλύφτηκε πως εντελώς συμπωματικά η βασίλισσα ήταν στο νοσοκομείο για το καθιερωμένο της τσεκ απ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίαειδήσεις τώραβασιλική οικογένειαΒασιλιάς ΚάρολοςΒασίλισσα Ελισάβετπρίγκιπας Κάρολος