Κόσμος|09.09.2022 14:52

Βασιλιάς Κάρολος: Κατευθύνεται στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ ο νέος μονάρχης της Βρετανίας - Θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Αποχώρησε από το κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας ο Βασιλιάς Κάρολος, αφότου πέρασε εκεί, μαζί με τη σύζυγό του, Καμίλα, τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την είδηση της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου, περιτριγυρισμένη από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Νωρίτερα, από το Μπαλμόραλ αποχώρησε ο πρίγκιπας Χάρι, το πρώτο μέλος της οικογένειας που εγκατέλειψε το κάστρο.

Οι επόμενες κινήσεις του Βασιλιά

Με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο νέος βασιλιάς της χώρας. Στη συνέχεια, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό. Ακόμα δεν είναι σαφές το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την πρωθυπουργό και το διάγγελμα του νέου αρχηγού του κράτους, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ, ο βασιλιάς θα απευθυνθεί στους πολίτες στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Στο Μπαλμόραλ η σορός της βασίλισσας - H «Επιχείρηση Μονόκερος»

Τυλιγμένο με τη βασιλική σημαία και ένα στεφάνι από τα αγαπημένα της λουλούδια στην κορυφή, το φέρετρο με το σορό της βασίλισσας Ελισάβετ πιστεύεται ότι βρίσκεται στην αίθουσα χορού του αγαπημένου της κάστρου.

Το πρωτόκολλο για το τι θα ακολουθήσει μέχρι την κηδεία, το οποίο είναι το λεγόμενο «Επιχείρηση Μονόκερος» ορίζει διάφορα στάδια, μεταξύ των οποίων και το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Μπάκιγχαμ. Ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές το χρονοδιάγραμμα. Ακόμα, επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί η ημέρα της κηδείας ωστόσο, Daily Mail και Independent αναφέρουν ως πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, ως προς τα διαδικαστικά, ο Κάρολος θα μεταβεί σε λίγες ώρες στο Λονδίνο όπου θα συναντήσει την Τρας. «Σήμερα το πρωί επικρατεί μια στοχαστική διάθεση μετά τις χθεσινές ζοφερές ειδήσεις. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά τους περνώντας κάτω από διαφημιστικές πινακίδες και αφίσες στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αφιερώματα για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Αλλά η πρακτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας προετοιμασίες για την κρατική κηδεία και για να παρουσιαστεί ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στο κοινό και στους πολιτικούς. Παρόλο που θα πενθεί ως γιος που έχασε τη μητέρα του, ο βασιλιάς θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο γύρο δημόσιων και συνταγματικών υποχρεώσεων.

Αφού πέρασε τη νύχτα στο Μπαλμόραλ θα επιστρέψει στο Λονδίνο και θα πραγματοποιήσει την πρώτη ακρόαση με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Βέβαια, η ίδια μόλις ξεκίνησε τη δουλειά της και εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στις τελευταίες φωτογραφίες που είδαμε της βασίλισσας Ελισάβετ. Θα υπάρξει επίσης προετοιμασία για το τηλεοπτικό διάγγελμα του νέου βασιλιά προς το έθνος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρίγκιπας ΚάρολοςΒρετανίαΛιζ ΤραςθάνατοςΒασιλιάς Κάρολοςειδήσεις τώραΒασίλισσα Ελισάβετ