Κόσμος|09.09.2022 16:35

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ - Στις 8 διάγγελμα στον βρετανικό λαό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στο Λονδίνο έχει φτάσει πλέον ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, που πριν από λίγη ώρα έφυγε από το κάστρο του Μπαλμόραλ μαζί με την τη σύζυγό του Καμίλα, επιβιβάστηκε σε πτήση από αεροδρόμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας και έφτασε στην βρετανική πρωτεύουσα και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου εδώ και ώρες πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής στην Βασίλισσα Ελισάβετ που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών. Στη συνέχεια, ο νέος βασιλιάς, αναμένεται να μεταβεί στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

Ο βασιλιάς χαιρέτησε το πλήθος που περίμεναν για ώρες έξω από το ανάκτορο για να του ευχηθούν συλληπτήρια. Ο Κάρολος χαμογέλασε καθώς βγήκε από το όχημά του και πήγε στο πλήθος ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την παρουσία τους. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «God Save the King», αλλά ο κόσμος γενικά είναι συγκρατημένος, και πενθεί για την απώλεια, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα κοίταξαν προσεκτικά μερικά από τα πολλά μπουκέτα που έχουν τοποθετηθεί έξω από τα κάγκελα του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με τον Guardian, μια μικρή στιγμή όπου ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε αβέβαιος για την πύλη από την οποία θα έπρεπε να μπει στο παλάτι, αλλά τώρα οι βοηθοί του τον κατεύθυναν κατά μήκος του πεζοδρομίου και μέσα από τις κύριες πύλες με τα πόδια.

Στις 8 το διάγγελμα του Καρόλου - Το Σάββατο ανακηρύσσεται βασιλιάς

Όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Βασιλιάς θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας το απόγευμα, ενώ στις 8 (ώρα Ελλάδας) ο Κάρολος αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο βρετανικό λαό, το πρώτο του σαν βασιλιάς.

Όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος Γ’ θα ανεκυρήχθει βασιλιάς το Σάββατο και όχι σήμερα Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Διαδοχής. Το Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει τη συνεδρίαση στις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη του Παλατιού Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και στη συνέχεια θα αναγνωσθεί σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Χαιρετισμός 96 κανονιοβολισμών

Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν νωρίτερα τον «χαιρετισμό των 96 πυροβόλων όπλων θανάτου» στο κάστρο του Κάρντιφ, καθώς η δυνατή βροχή σταμάτησε εγκαίρως για την τελετή, αναφέρει. Οι 96 κανονιοβολισμοί συμβολίζουν τα χρόνια που έζησε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Μεγάλη Βρετανίαειδήσεις τώραΛονδίνοΒασίλισσα ΕλισάβετθάνατοςΒασιλιάς Κάρολος