Κόσμος|18.02.2019 13:59

Τι προβλέπει το Ευρωκοινοβούλιο για τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Μαρία Ψαρά

Αύξηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και μείωση των προερχόμενων από τον σοσιαλιστικό χώρο προβλέπει έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ φαίνεται να εκλέγει 9 βουλευτές, ενώ η ΕΛΙΑ, Το Ποτάμι και τα άλλα κόμματα από το χώρο του Κέντρου 2 (αντί για 4).

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ «κρατάει» τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών (δηλαδή 6). Για το ΚΚΕ προβλέπεται να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να εκλέγει επίσης 2, ενώ εξέλεγε τρεις. Δεν προβλέπεται εκλογή υποψηφίου άλλου κόμματος –οι ΑΝΕΛ είχαν στις προηγούμενες εκλογές έναν ευρωβουλευτή.

Είναι η πρώτη από μια σειρά ερευνών που θα πραγματοποιούνται ανά δύο εβδομάδες συνολικά στην ΕΕ και ξεχωριστά σε κάθε χώρα.

Συνολικά στην Ευρώπη, το ΕΛΚ αναμένεται να εκλέξει 183 ευρωβουλευτές, οι Σοσιαλιστές 135, οι Φιλελεύθεροι 75, η Αριστερά 46, οι Πράσινοι 45. Ευρωομάδες της ακροδεξιάς εκλέγουν από 51, 32 και 59 υποψηφίους, εμφανώς μεγαλύτερος αριθμός από το παρελθόν. Πολλοί ευρωβουλευτές επίσης αναμένεται να είναι «μη εγγεγραμμένοι», δηλαδή δεν ανήκουν σε κάποια υπάρχουσα πολιτική ομάδα.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

έρευναΕυρωκοινοβούλιοΈλληνες ευρωβουλευτές