Κόσμος|10.09.2022 12:33

Σκηνικό γενικευμένης σύρραξης στο Χάρκοβο μετά την αστραπιαία προέλαση των Ουκρανών – Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι Ρώσοι

Newsroom

Η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικές μονάδες στο Χάρκοβο, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ουκρανική προέλαση που έχει οδηγήσει τα στρατεύματα του Κιέβου στα όρια δύο πόλεων-κλειδιών της περιοχής.

Κερδίζει έδαφος η Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν φθάσει στα δυτικά περίχωρα του Κουπιάνσκ και έχουν επίσης χτυπήσει νότια προς το Ίζιουμ, αφού προχώρησαν πάνω από 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία από την αρχή αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το CNN.

Η αστραπιαία προέλαση δημιούργησε το σκηνικό για μια διαφαινόμενη αντιπαράθεση για τις δύο περιοχές-κλειδιά, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και από τις δύο πλευρές. Η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος το Κουπιάνσκ ως σιδηροδρομικό κόμβο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της και το Ίζιουμ ως ορμητήριο για επιθέσεις προς νότο στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Βίντεο που τράβηξε ένας Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος, ο Yevgeniy Poddubny, δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να φθάνουν στην περιοχή και τουλάχιστον ένα να ξεφορτώνει ένα τεθωρακισμένο όχημα.

Ο Poddubny ανέφερε ότι το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο χρησιμοποιεί ελικόπτερα Mi-26 για να ενισχύσει μονάδες στο Χάρκοβο τόσο με άνδρες όσο και με τεθωρακισμένα οχήματα, μεταφέροντας εφεδρικά στρατεύματα τόσο στο Κουπιάνσκ όσο και στο Ίζιουμ.

«Τα ελικόπτερα προσγειώνονται σε σημεία προσγείωσης σε όλο το μήκος της γραμμής επαφής... Οι ενισχύσεις θα βοηθήσουν στο να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω προέλαση του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο Ποντούμπνι.

Σε μεταγενέστερη αναφορά του ανέφερε ότι το Κουπιάνσκ δέχτηκε πυρά πυροβολικού από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι μια γέφυρα στον ποταμό Όσκιλ στην πόλη είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. «Οι εφεδρείες μας φθάνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Poddubny. «Η άμυνα του Κουπιάνσκ συνεχίζεται».

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματά του «απελευθέρωσαν και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περισσότερους από 30 οικισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο».

«Τα μέτρα για τον έλεγχο και την ασφάλεια του εδάφους σε ορισμένα χωριά της περιοχής συνεχίζονται, παίρνουμε σταδιακά τον έλεγχο νέων οικισμών - επιστρέφουμε την ουκρανική σημαία και την προστασία για όλους τους ανθρώπους μας παντού», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία.

Σκηνές καταστροφής

Τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν σκηνές καταστροφής καθώς ανακαταλαμβάνουν περιοχές από τον ρωσικό έλεγχο.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Χάρκοβο, Oleh Syniehubov, δήλωσε ότι περιηγήθηκε σε πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές όπου οι Ρώσοι είχαν «αφήσει διαλυμένες υποδομές και σπίτια, πολλά τρόπαια και σωρούς σκουπιδιών» και δημοσίευσε φωτογραφίες των σκηνών στο Telegram.

Κιβώτια πυρομαχικών κοντά σε σπίτι που καταστράφηκε από βομβαρδισμό στο χωριό Hrakove, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι άνθρωποι, χωρίς υπερβολή, συνάντησαν τους στρατιώτες μας με δάκρυα στα μάτια», δήλωσε ο Syniehubov. «Οι κάτοικοι, φυσικά, χρειάζονται βοήθεια. Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο. Στο εγγύς μέλλον, θα τα αποκαταστήσουμε και θα φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Είπε ότι ο επικεφαλής ενός απελευθερωμένου χωριού συνελήφθη ως ύποπτος για συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής και προειδοποίησε τυχόν άλλους συνεργάτες ότι «κανένας προδότης δεν θα αποφύγει την ευθύνη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαΧάρκοβοειδήσεις τώρα