Κόσμος|11.09.2022 17:44

Βασίλισσα Ελισάβετ: Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο η σορός της - Χιλιάδες στους δρόμους για να την αποχαιρετίσουν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP
Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία/ AP

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους και κοινότητες της Σκωτίας, περιμένοντας σιωπηλά να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ: από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας διέσχισε αργά την αγαπημένη της Σκωτία, σε ένα ταξίδι διάρκειας έξι ωρών.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, αφού οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου στη νεκροφόρα. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.

Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από τα μπουκέτα που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης.

Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι έσκυβαν σε ένδειξη σεβασμού, άλλοι έραιναν τη νεκροφόρα με λουλούδια. «Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ, μια επιστήμονας που ζει σε γειτονικό χωριό.

Κατόπιν, τα χωριά διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. Στο Μπάνκορι, χειροκροτήματα. Μια γυναίκα ξεσπά σε λυγμούς.

Η σορός της βασίλισσας θα διασχίσει τη Σκωτία

Η πομπή θα διασχίσει περίπου 300 χιλιόμετρα στην καταπράσινη σκωτσέζικη ύπαιθρο.

Γύρω από το ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία στο Εδιμβούργο, το πλήθος εξακολουθεί να συρρέει, εν αναμονή της άφιξης της αυτοκινητοπομπής, γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί παντού, στις στέγες βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων.

Καθισμένη σε μια πράσινη, σπαστή καρέκλα, η Λίντσεϊ Λιούις, εργαζόμενοι σε δημόσια υπηρεσία υγείας, περιμένει από το πρωί για να τιμήσει τη βασίλισσα. Έφτασε από το Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, μαζί με τον σύζυγό της. «Είναι πολύ ήσυχα», σχολίασε, επισημαίνοντας την «κατανυκτική αίσθηση» που επικρατεί στην πόλη.

Πού και πού ένα ελικόπτερο σπάζει τη σιωπή, κατόπιν ακούγονται οι οπλές των αλόγων της έφιππης αστυνομίας.

Φορώντας κιλτ, ο 66χρονος Στιούαρτ Μακέι, πρώην στρατιώτης στο βασιλικό ιππικό στο Λονδίνο, περιμένει και αυτός κοντά στον οίκο ευγηρίας των βετεράνων όπου ζει. «Εδώ γράφεται ιστορία. Ζήσαμε τόσα με τη βασίλισσα, 70 χρόνια… Είναι η μοναδική μονάρχης που γνωρίσαμε, είναι καθήκον μου να της πω αντίο», σχολίασε. Μολονότι, όπως λέει «είχε το προνόμιο να δει τη βασίλισσα από κοντά πολλές φορές, χωρίς να χρειαστεί να στηθεί στην ουρά», αισθάνθηκε ότι τώρα όφειλε να το κάνει. «Υπάρχει πολύς κόσμος πιο πάνω στον δρόμο, αλλά εδώ έχουμε την καλύτερη θέση», εξήγησε.

Μια ομάδα Ουκρανών προσφύγων κατέβηκε στον δρόμο για να αφήσει μερικά λουλούδια. «Θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάρους καρδίας τη Βρετανία, τη βασίλισσα και όλη την οικογένειά της», καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «επειδή βοήθησαν την Ουκρανία’, είπε η Βικτόρια Σαγιένκο, 29 ετών, από το Χάρκοβο.

Το φέρετρο θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β΄ θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Τι ορίζει το πρωτόκολλο μέχρι την κηδεία - Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα εμφανιστούν στο Westminster Hall, όπου τα μέλη του κοινοβουλίου και των λόρδων θα συναντηθούν για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

Στη συνέχεια το ζεύγος θα μεταβεί αεροπορικώς στο Εδιμβούργο, όπου θα επισκεφθεί το Παλάτι του Holyroodhouse και ο Βασιλιάς θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά. Θα ακολουθήσει τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς θα παραστεί σε λειτουργία προσευχής και περισυλλογής για τη ζωή της Βασίλισσας στον καθεδρικό ναό St Giles, πριν επιστρέψει στο Χόλιρουντ.

Εκεί, ο Βασιλιάς θα έχει ακρόαση με τον πρώτο υπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, ο Κάρολος και η Καμίλα θα παρευρεθούν στο κοινοβούλιο της Σκωτίας για να παραλάβουν πρόταση συλλυπητηρίων.

Το απόγευμα, μια τελετουργική πομπή θα σχηματιστεί στον προαύλιο χώρο του παλατιού Holyroodhouse για να μεταφέρει το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του St Giles. Ο βασιλιάς και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα λάβουν μέρος στην πομπή.

Το ίδιο βράδυ, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει αγρυπνία με μέλη της βασιλικής οικογένειας στον καθεδρικό ναό του St Giles'.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

Η πριγκίπισσα Άννα θα συνοδεύσει το φέρετρο της βασίλισσας καθώς αυτό μεταφέρεται στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Θα φθάσει στο RAF Northolt αργότερα το ίδιο βράδυ, όπου στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου το φέρετρό της θα αναπαυθεί στο Bow Room.

Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα πετάξουν για το Μπέλφαστ, όπου θα επισκεφθούν το κάστρο Χίλσμπορο και θα δουν μια έκθεση για τη μακρά σχέση της βασίλισσας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Κάρολος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Ιρλανδίας και τους ηγέτες των κομμάτων και θα λάβει συλλυπητήριο μήνυμα με επικεφαλής τον πρόεδρο της βορειοϊρλανδικής συνέλευσης.

Μετά από μια σύντομη δεξίωση στο Χίλσμπορο, ο Κάρολος και η Καμίλα θα μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας για μια λειτουργία προσευχής και περισυλλογής. Πριν από τη λειτουργία, ο βασιλιάς θα συναντηθεί με ηγέτες όλων των μεγάλων θρησκειών της Βόρειας Ιρλανδίας. Στη συνέχεια το ζευγάρι θα επιστρέψει στο Λονδίνο.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη τελετή στο Λονδίνο, καθώς το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφέρεται σε κανονιοφόρο από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall για να αναπαυθεί. Ο βασιλιάς θα ηγηθεί της πομπής, η οποία θα περάσει εμβληματικά μέρη του Λονδίνου.

Μια σύντομη λειτουργία μέσα στο Westminster Hall, την οποία θα διευθύνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, αναμένεται να παρακολουθήσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στη συνέχεια αρχίζει το επίσημο λαϊκό προσκύνημα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να περάσουν από το φέρετρο για να αποτίσουν φόρο τιμής τις επόμενες πέντε ημέρες. Σε κάποια φάση, ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να σταθούν φρουροί γύρω από το φέρετρο, η παράδοση που είναι γνωστή ως η αγρυπνία των πριγκίπων.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου

Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα.

Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Ο βασιλιάς συνεχίζει τις επισκέψεις στα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, με προορισμό την Ουαλία την Παρασκευή, και συναντήσεις στο Λονδίνο. Το λαϊκό προσκύνημα συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της κηδείας της.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Οι αρχηγοί κρατών και τα μέλη των ξένων βασιλικών οικογενειών αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν στο Λονδίνο για την κρατική κηδεία.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

Η κρατική κηδεία της Βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Το φέρετρό της θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι του Ουέστμινστερ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, με τα μέλη της οικογένειάς της να ακολουθούν με τα πόδια. Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τηρηθεί εθνική δίλεπτη σιγή.

Μετά την κηδεία, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί με πομπή από το Αβαείο του Ουέστμινστερστην αψίδα του Ουέλινγκτον. Από εκεί θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα χαμηλώσει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο και η τελευταία της κατοικία θα είναι το παρεκκλήσι μνήμης του βασιλιά Γεωργίου VI στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ. Στην ιδιωτική τελετή ταφής θα παραστούν υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίαειδήσεις τώραΕδιμβούργοΣκωτίαΒασίλισσα Ελισάβετ