Κόσμος|14.09.2022 11:32

Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα επειδή φοβήθηκαν τη δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή»

Μαρία Ζαχαράκη

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι η Τουρκία αύξησε την πολιτική της δύναμη και στον κόσμο και στην περιοχή και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την Ελλάδα να γίνει η νέα δύναμη έναντι της Τουρκίας.

«Όλοι γνωρίζουν το δίκιο μας. Έχουμε λάβει κάθε προφύλαξη σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, νομίζω ότι και η Ελλάδα πήρε το μήνυμα που δώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κύριο θέμα της ατζέντας της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Η Ελλάδα θέλει αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται πιο δυνατή στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ακολουθούμε μια φιλική, γειτονική και φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε η Ελλάδα να μην συνεχίσει τις άδικες προκλήσεις. Η πλευρά που δεν συμμορφώθηκε με τις διεθνείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν είναι η Ελλάδα».
Η άποψη Τσαβούσογλου σε σχέση με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όπως την πέρασε στο κόμμα του είναι η εξής:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εμείς δεν αλλάξαμε τη θέση μας. Είμαστε εκεί που ήμασταν. Όμως η Ελλάδα άλλαξε θέση. Εξοπλίζοντας τα νησιά, ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι δικαιολογημένη. Μέχρι τώρα η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα φιλορωσική πολιτική. Για πρώτη φορά πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ. Κι αυτό το χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ. Γιατί η Τουρκία έχει γίνει πιο δυνατή στην περιοχή και σχεδιάζει να κάνει την Ελλάδα μια νέα δύναμη ενάντια σε αυτή την (τουρκική) δύναμη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΗΠΑΑιγαίοειδήσεις τώρα