Κόσμος|14.09.2022 14:14

Κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας: «Ας κάνει αυτό που χρειάζεται»

Μαρία Ζαχαράκη

Η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σε συνέντευξή της στο κανάλι FOX, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, παρότρυνε τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει ό,τι χρειάζεται από τη στιγμή που έχουν «καταληφθεί» 18 νησιά του Αιγαίου.

«Ορκίζομαι, η ισχύς της Τουρκίας δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τις δυνατότητες της Ελλάδας, τη δύναμη της Ελλάδας. Τέτοια πράγματα συνήθως δεν γίνονται με λόγια, αλλά υπήρχε κάτι μεγάλης σημασίας στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ως Tούρκου προέδρου, ότι, (δηλαδή), καταλήφθηκαν 18 νησιά. Τώρα, αν 18 από τα νησιά μας είναι κατεχόμενα, αν το λες αυτό ως Tούρκος πόεδρος, πρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται, γιατί μιλάς για κατοχή. Η τουρκική δύναμη, το ανθρώπινο δυναμικό, η πίστη, ο στρατός, η ασφάλεια, δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την Ελλάδα. Δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό, αλλά ο πρόεδρος μιας τόσο ισχυρής χώρας δεν μπορεί να λέει ότι είναι κατεχόμενα 18 νησιά. Δεν μπορεί να το λέει ούτε θυμωμένα ούτε νορμάλ».

Νταβούτογλου: «Δεν είναι σοβαρό να απειλείς κάθε γειτονική χώρα»

Ο πρώην Τ/ΥΠΕΞ και Τ/πρωθυπουργός και σήμερα πρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα indyturk.com υποστηρίζει ότι η πολεμική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αποτελεί μία πραγματική στρατηγική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών και ότι αποτελεί πρόσκαιρης πολιτικής έντασης, προκειμένου ο Ερντογάν να σώσει το πολιτικό του μέλλον.

«Υπήρχαν περίοδοι που οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ήταν καλές. Το 2011, 35 συμφωνίες υπογράφηκαν στην Αθήνα μέσα σε μια νύχτα. Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών στην ιστορία της Δημοκρατίας ήταν 28 [σσ. μέχρι τότε]. Και φύσηξε ένας άνεμος ειρήνης. Είχαμε και τότε τις διαφορές μας. Η Ελλάδα είχε και τότε τις θέσεις της. Εμείς είχαμε τις θέσεις μας. Ήταν δύσκολο να συμβιβαστούν. Η Τουρκία δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτές τις διαφορές απόψεων. Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μια χώρα που περιορίζεται στον κόλπο της Αττάλειας, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα χερσαίο κράτος, καθώς και ένα θαλάσσιο κράτος. Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, όταν ήμουν Τ/ΥΠΕΞ, ενήργησα με βάση αυτή την άποψη, όταν δημιουργούσα την υποδομή των συμφωνιών με τη Λιβύη και όταν διαπραγματευόμουν με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Πάντα τόνιζα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με κανέναν τρόπο. Γιατί όμως τώρα και με ποια μέθοδο; Καθώς ο κ. Ερντογάν ξεμένει από χώρο στην εσωτερική πολιτική και την οικονομία, προσπαθεί να το ξεπεράσει βγάζοντας έναν πολύ ηχηρό λόγο στο εξωτερικό. Κανείς δεν θα σε πάρει στα σοβαρά, αν απειλείς συνεχώς κάθε γειτονική χώρα λέγοντας: ‘Μπορεί να έρθω ξαφνικά μια νύχτα’. Το τραγούδι ‘Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’ χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο το 1974. Αλλά πραγματικά, την επόμενη κιόλας νύχτα οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν στην Κύπρο. Η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει την αποτροπή της μόνο αν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Τον επόμενο χρόνο γίνονται εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία να μεταφερθούν για νωρίτερα. Είναι σχεδόν σαν να έχει γίνει μια συνεννόηση. Με τις αμοιβαίες απειλές, ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μια έκφραση όπως ‘μην τραμπουκίζεις’ [σσ. day?l?k] στα τουρκικά. Εμπαίζει τους δικούς του ανθρώπους με τουρκικές εκφράσεις όπως ‘μην είσαι νταής’, όπως η επιστολή του Αμερικανού προέδρου ‘μην είσαι ηλίθιος’» (σσ. αναφορά σε επιστολή Τραμπ προς Ερντογάν).
«Ο Ερντογάν θέλει να επηρεάσει το προεκλογικό περιβάλλον με σκληρή ρητορική»

«Ποια είναι λοιπόν η ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Κοιτάξτε, επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά σοβαρά λάθη. Θα πρέπει να σκέφτεστε 20-30 χρόνια μπροστά, όχι τις σημερινές συνθήκες. Ενώ ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να επηρεάσει τον κόσμο στο προεκλογικό περιβάλλον με αυτή την έντονη ρητορική, χάνει πολύ έδαφος στον τομέα της Τουρκίας».

Ανισορροπία στον αέρα – Οι Έλληνες έχουν προβάδισμα

«Η ισορροπία της αεράμυνας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επιδεινώνεται σοβαρά. Η Ελλάδα αγοράζει F-35, θα ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία στο άμεσο μέλλον και η Τουρκία δεν θα έχει F-35. Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για τα F-16 και τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο συνέστησε ‘την πώληση F-16 στην Τουρκία για μη χρήση στον ελληνικό εναέριο χώρο’. Η Ελλάδα δηλώνει ότι ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια, εμείς λέμε ότι είναι 6 μίλια- αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν μπορούν να πετάξουν σε αυτή τη γκρίζα ζώνη των 4 μιλίων. Με ποιον τρόπο θα εξαλείψει η Τουρκία αυτή την ανισορροπία; Το F-35 διαθέτει σήμερα την πιο προηγμένη αεροπορική τεχνολογία στον κόσμο. Πώς θα το αντισταθμίσει αυτό η Τουρκία; Ο κ. Ερντογάν ακολουθεί μια τέτοια πολιτική έντασης για να σώσει το σήμερα, για να σώσει τη δική του πολιτική, για να σώσει το πολιτικό του μέλλον, αλλά σε 10 χρόνια από τώρα, όταν κοιτάξετε το Αιγαίο, οι Έλληνες θα έχουν τα F-35, η Τουρκία όχι. Ο κ. Ερντογάν δεν το σκέφτηκε αυτό. Υπήρχαν αυτές οι συγκρούσεις στο παρελθόν. Αλλά η διπλωματία διεξάγεται με στρατηγική».

Κιλιτσντάρογλου: Πήγαινε πάρε τα νησιά αν τολμάς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα από τον Σαγγάριο, είχε αναφερθεί στην πολεμική με την Ελλάδα και προκάλεσε πάλι τον Ερντογάν «αν τολμά, να πάει να πάρει τα νησιά».

«Δεν είμαστε σαν αυτούς, όχι κύριε, ερχόμαστε αμέσως. "Μπορεί να έρθω το πρωί... κλπ.". Τι είπε ο Ετζεβίτ; Ο στρατιωτικός προσγειώθηκε, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργού και είπε "ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο". Είχε τελειώσει. Όταν κατελήφθησαν αυτά τα νησιά, είπα 50 φορές ότι καταλαμβάνονται, όλα αυτά γίνονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Σιώπησαν. Τώρα η οικονομία είναι στην ατζέντα, το έθνος είναι σε άθλια κατάσταση, και κάθεται εκεί και λέει "Θα έρθω, θα έρθω ένα βράδυ, θα έρθω αύριο το πρωί", να σου στείλουν πρόσκληση; Αν έχεις το κουράγιο, πήγαινε αν τολμάς αδερφέ, δεν κάνουμε δουλειά με το μπράβο, δεν είναι τρόπος να διοικήσεις κράτος έτσι», δήλωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΑχμέτ Νταβούτογλου