Κόσμος|18.02.2019 19:37

Τζόρτζ Μεντόζα: Πέθανε ο εμβληματικός ναύτης της Times Square

Newsroom

Ο ναύτης της Times Square, Τζόρτζ Μεντόζα από το Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε ηλικία 95 ετών.

Ο φωτογράφος Άλφρεντ Αϊσεντάεντ κατέγραψε με την κάμερά του τη στιγμή που ο ναύτης Τζορτζ Μεντόζα, αγκαλιάζει σφιχτά και φιλά την Γκρέτα Φρίντμαν, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν βγει μαζικά στην Times Square πανηγυρίζοντας τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life». Οι ταυτότητες των δύο ανθρώπων παρέμεναν άγνωστες, μέχρι το 1980, όταν κι έγινε γνωστό ότι πίσω από το φιλί που έμεινε στην ιστορία ήταν η Γκρέτα Φρίντμαν και ο Τζορτζ Μεντόζα.

Η 21χρονη τότε βοηθός οδοντιάτρου, βρισκόταν στην διάσημη πλατεία, πανηγυρίζοντας, μόλις ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας.

O Μεντόζα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του.

Η Γκρέτα είχε δηλώσει: «Δεν ήταν ακριβώς ένα φιλί, ήταν μια εκδήλωση χαράς για τη νίκη. Δεν υπήρχε τίποτα το ρομαντικό σε αυτό το φιλί» και υποστήριξε ότι ποτέ πριν την ανακοίνωση για την ταυτότητά της δεν προσπάθησε να διεκδικήσει τον τίτλο της ως το κορίτσι της φωτογραφίας λόγω των στερεότυπων που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Όταν τα ταμπού για την «δημόσια επίδειξη αγάπης» έπαψαν να υπάρχουν, βρήκε το θάρρος να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα της.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

θάνατοςTimes SquareΤζόρτζ Μεντόζα