Κόσμος|02.11.2018 13:28

ΗΠΑ: Αλήθειες και ψέµατα για το καραβάνι των προσφύγων

Newsroom

Με το βλέµµα καρφωµένο στις κρίσιµης σηµασίας ενδιάµεσες εκλογές της επόµενης εβδοµάδας, ο Ντόναλντ Τραµπ έδωσε εντολή να παραταχθούν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ 5.200 στρατιώτες (ο αριθµός των οποίων µπορεί µάλιστα να φτάσει και τις 15.000... αν χρειαστεί) ούτως ώστε να σταµατήσουν τα καραβάνια των προσφύγων από χώρες της Κεντρικής Αµερικής, που µέσα στα επόµενα 24ώρα αναµένεται να φτάσουν εκεί.

Το θέµα των καραβανιών των προσφύγων και το σόου του Τραµπ στα νότια σύνορα  αποτελούν βασικά συστατικά της προεκλογικής καµπάνιας που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέρ των Ρεπουµπλικάνων υποψηφίων και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι τόνοι είναι υψηλοί και οι αριθµοί επί τούτου τραβηγµένοι από τα µαλλιά, εις βάρος προφανώς των προσφύγων.

Από την Ονδούρα

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ο αριθµός των συµµετεχόντων στο πιο «µεγάλο» και «διάσηµο» εξαιτίας της αντίδρασης του Τραµπ καραβάνι, που ξεκίνησε προ µερικών εβδοµάδων από την Ονδούρα για τις ΗΠΑ. Για µέρες ο αριθµός των προσφύγων-µεταναστών τού εν λόγω καραβανιού στα χιλιάδες δηµοσιεύµατα ανά τον κόσµο έφτανε τις 7.000 ανθρώπους. Οµως µόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε, ξεκαθάρισε ότι ο αριθµός των ανθρώπων του καραβανιού που βρίσκεται σε µεξικανικό έδαφος εδώ και αρκετά 24ώρα (κάνουν περίπου 50 χιλιόµετρα τη µέρα µε τα πόδια) ανέρχεται µόλις σε 2.800 µε 3.000 άτοµα.

Παρά ταύτα, η καταιγίδα αναρτήσεων και απειλών στα προφίλ του  Ντόναλντ Τραµπ στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον τους συνεχίζεται µε αµείωτη ένταση, µε σκοπό από τη µια τη δαιµονοποίησή τους και από την άλλη την ικανοποίηση των συντηρητικών ψηφοφόρων. Ο Τραµπ στις περισσότερες αναρτήσεις του περιγράφει τους µετανάστες ως «ένα επικίνδυνο µπουλούκι ανθρώπων», κάνει λόγο για «εισβολή» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα µπουν ποτέ στη χώρα µας».

Νερό στον µύλο του Τραµπ ρίχνουν επίσης δηµοσιεύµατα που αναφέρουν ότι µόλις χθες από το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησαν δύο νέα καραβάνια µε κατεύθυνση τις ΗΠΑ µε συνολικά 2.000 ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο, έφτασε να ανακοινώσει ότι µπορεί να αναπτυχθούν έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα µε το Μεξικό (πέραν των δυνάµεων της συνοριοφυλακής που είναι µόνιµα αναπτυγµένες εκεί), δηλαδή όσοι βρίσκονται αυτή τη  στιγµή στο Αφγανιστάν.

Ήρθαν λιγότεροι

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις αυτές κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουµένου κρίση στα νότια σύνορά µας». Η αλήθεια φυσικά είναι ότι φέτος συνολικά στα σύνορα µε το Μεξικό οι κρατήσεις προσφύγων και µεταναστών έφτασαν τις 400.000, αριθµός που είναι µικρότερος κατά 25% σε σχέση µε το 2000.

Μάλιστα σύµφωνα µε το υπουργείο, το 2000 οι «παράτυποι µετανάστες» ήταν κυρίως ενήλικοι χωρίς οικογένειες, ενώ πλέον τα σύνορα περνούν σε µεγάλο ποσοστό οικογένειες µε παιδιά ή ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Αυτό κατά τα φαινόµενα είναι προβληµατικό για την αµερικανική κυβέρνηση αλλά και για τα ακροδεξιά ΜΜΕ, στα οποία εκφράζονται (και εκεί) φόβοι ότι οι πρόσφυγες και οι µετανάστες είναι ανεµβολίαστοι, όπως και τα παιδιά τους και αυτοί ευθύνονται για την επιδηµία ιλαράς που σαρώνει τις ΗΠΑ. Στην πραγµατικότητα, όλο και λιγότεροι πολίτες των ΗΠΑ κάνουν εµβόλια στην εποχή του Τραµπ, ενώ το ποσοστό των εµβολιασµένων πολιτών σε Μεξικό, Γουατεµάλα και Ονδούρα φτάνει το 85% του πληθυσµού.

Φεύγουν µακριά από την ανέχεια και τις συµµορίες

Αξίζει πάντως να σηµειωθεί ότι στην ουσία οι άνθρωποι που αφήνουν µαζικά τις εστίες τους στις χώρες της Κεντρικής Αµερικής για να φτάσουν στις ΗΠΑ µε τα πόδια, φεύγουν στην πλειονότητά τους για να  ξεφύγουν από την ανέχεια σε συνδυασµό µε τη βία των συµµοριών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σκοπό να περάσουν παράτυπα στις ΗΠΑ, αλλά να ζητήσουν άσυλο, γιατί στην πλειοψηφία τους πληρούν τους όρους για να πάρουν άσυλο. Πέρυσι οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τις 73.000. Από αυτούς το 76% έλαβε τελικά άσυλο. Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς πρόσφατα πέρασε σχετική ρύθµιση που αυστηροποιεί τους όρους υπό τους οποίους χορηγείται άσυλο.

Σε οποιαδήποτε περιοχή

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραµπ προσπαθεί, προφανώς εν όψει  των ενδιάµεσων εκλογών, να πείσει τους Αµερικανούς, αλλά και αυτούς που θέλουν να κάνουν αίτηση για άσυλο, ότι υπάρχουν µόνο συγκεκριµένες τοποθεσίες στα σύνορα που µπορεί να υποβληθεί η αίτηση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί απλά σε αµερικανικό έδαφος και επιπλέον η αίτηση µπορεί να είναι ρητή και όχι γραπτή, σε περίπτωση που γίνει κατά τη διάρκεια εντοπισµού ή σύλληψης του αιτούντα από τους άνδρες της συνοριοφυλακής.

πρόσφυγεςκαραβάνιΝτόναλντ Τραμπ