Κόσμος|25.09.2022 17:44

Εκλογές Ιταλία: Ιχνηλατώντας τις προθέσεις της Μελόνι – Η ακροδεξιά ατζέντα, η «ασάφεια» και οι απόπειρες συμβιβασμού με την Ευρώπη

Newsroom

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σε εκλογές που προβλέπεται να αναδείξουν την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μία πρωθυπουργό που εμφανίζεται έτοιμη να γίνει πρότυπο για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Αναμένεται άνετη νίκη της Μελόνι – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστικές καταβολές, αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ θα λάβει μεταξύ 44 και 47% των ψήφων.

Το κόμμα της Μελόνι αναμένεται επίσης να αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων εντός του συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Μελόνι καθησυχάζει, αλλά η ανησυχία στην Ευρώπη παραμένει

Η νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, και ενώ η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, η κατάκτηση της εξουσίας της είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή το Βερολίνο.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, υπουργός της γερμανικής καγκελαρίας, δήλωσε ότι η Μελόνι είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές της Μελόνι καταψήφισαν ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, των αντιμεταναστών Σουηδών Δημοκρατών και του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Η 45χρονη πολιτικός από τη Ρώμη έλαβε υποστήριξη από το Vox προς το τέλος της προεκλογικής της εκστρατείας και σε απάντηση δήλωσε ότι τα δύο κόμματα συνδέονται με «αμοιβαίο σεβασμό, φιλία και πίστη», ενώ ελπίζει ότι η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας θα δώσει στο Vox κάποια ώθηση στην Ισπανία.

«Η Μελόνι φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη - αυτό είναι κάτι νέο [για τη δεξιά στην Ιταλία] σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Έχει επαφές με άλλα συντηρητικά κόμματα, τα οποία θέλουν μια Ευρώπη με λιγότερα πολιτικά δικαιώματα ... το μοντέλο υπάρχει και το ίδιο και το σχέδιο».

Ο Mattia Diletti, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, δήλωσε ότι η Μελόνι θα κερδίσει χάρη στην ικανότητά της να είναι ιδεολογική αλλά ρεαλιστική, κάτι που της επέτρεψε να προλάβει την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, να γίνει το πρότυπο εθνικισμού της Δυτικής Ευρώπης.

Ωστόσο, είναι απίθανο να ταράξει τα νερά, τουλάχιστον στην αρχή, καθώς θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής μετρητών στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης του Covid της Ιταλίας ύψους 191,5 δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου στην ΕΕ. Ο συνασπισμός έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου, αλλά θα ήθελε να κάνει αλλαγές.

«Η ασάφεια είναι το κλειδί για την κατανόηση της  Μελόνι», δήλωσε ο Ντιλέτι. «Την ενδιαφέρει πραγματικά να συμβιβαστεί με την ΕΕ σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Αλλά αν η ΕΕ την πιέσει πάρα πολύ στην ιταλική κυβέρνηση, μπορεί πάντα να επιστρέψει στην ασφαλή ζώνη της ως λαϊκίστρια δεξιά ηγέτιδα. Θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία».

Η ενδεχόμενη επιστροφή του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών θα εξασθενίσει επίσης τις ελπίδες για μια σημαντική ανακάλυψη στην από καιρό αδιέξοδη προσπάθεια της ΕΕ να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό της σύστημα με την κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών. Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη Λεπέν, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να περιμένει» να συνεχίσει την πολιτική του να εμποδίζει τα πλοία διάσωσης μεταναστών να εισέρχονται στα ιταλικά λιμάνια.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Μελόνι καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξε την αποστολή όπλων στην εμπόλεμη χώρα, αλλά παραμένει ασαφές αν η κυβέρνησή της θα υποστηρίξει τον όγδοο γύρο κυρώσεων της ΕΕ που συζητείται στις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι έχει ισχυριστεί ότι οι κυρώσεις γονατίζουν την Ιταλία, αν και ποτέ δεν μπλόκαρε κανένα μέτρο της ΕΕ κατά της Ρωσίας όταν ήταν στην ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Ουρές στα εκλογικά τμήματα – Μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακής και η συμμετοχή ανερχόταν σε πάνω από 20% μέχρι το μεσημέρι, ενώ καταγραφόταν ουρές στα εκλογικά τμήματα της χώρας. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ήταν στο 25% πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι η δεξιά συμμαχία ενδέχεται να κερδίσει μια μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι δημοσκόποι. Μια αριστερή συμμαχία με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα προβλέπεται να λάβει το 22-27% των ψήφων.

Αρκετές έδρες σε περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπως η Απουλία και η Καλαβρία, είναι επίσης δυνητικά στο παιχνίδι μετά από μια μίνι αναβίωση του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο ανέκτησε υποστήριξη μετά την υπόσχεση να διατηρήσει τη βασική πολιτική του, το βασικό εισόδημα, εάν το κόμμα επανέλθει στην κυβέρνηση.

Υπήρχε μια σταθερή ροή ψηφοφόρων σε ένα εκλογικό τμήμα στο Esquilino, μια πολυπολιτισμική συνοικία της Ρώμης, το πρωί της Κυριακής, αλλά το κλίμα ήταν απογοητευτικό.

«Αισθανόμαστε σαν να είμαστε σε μια βάρκα χωρίς πηδάλιο», δήλωσε ο Κάρλο Ρούσο. «Το μόνο που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μια ανταλλαγή προσβολών μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και όχι μια ανταλλαγή ιδεών. Και σε στιγμές σύγχυσης όπως αυτή, οι άνθρωποι ψηφίζουν το πρόσωπο που φαίνεται να είναι το πιο ισχυρό».

Ο Fausto Maccari, ο οποίος διατηρεί περίπτερο με εφημερίδες, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη Δεξιά, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιον θα υποστηρίξει. «Οι επιλογές είναι φτωχές», πρόσθεσε ο Maccari, ο οποίος είναι γύρω στα 60. «Για παράδειγμα, κοιτάζω τον Μπερλουσκόνι και μου θυμίζει κωμικό χαρακτήρα. Στην ηλικία του δεν θα έπρεπε να ασχολείται με την πολιτική. Θα ήταν σαν να προσπαθούσα εγώ, στην ηλικία μου, να γίνω ποδοσφαιριστής όπως ο Μαραντόνα».

Πολλοί Ιταλοί που υποστηρίζουν τη Μελόνι το κάνουν επειδή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στην κυβέρνηση και τους ελκύει η αποφασιστικότητά της και η αφοσίωσή της στα ιδανικά της. «Παρουσιάζεται ως μια ικανή, αλλά όχι αλαζονική γυναίκα», δήλωσε ο Urbinati. «Καταφέρνει να κάνει πράγματα και είναι αφοσιωμένη, αλλά χωρίς αυτή την ανδρική αδρεναλίνη που θέλει την εξουσία με κάθε κόστος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ