Κόσμος|25.09.2022 21:09

Εκλογές Ιταλία: Η προκλητική ανάρτηση της ακροδεξιάς Μελόνι με δύο πεπόνια - «Τα είπα όλα»

Newsroom

Σε μια εξόχως προκλητική ανάρτηση προχώρησε η πρόεδρος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και επικρατέστερη νικήτρια των εκλογών στην Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία για τις εκλογές στη χώρα, που αναμένεται να αναδείξουν την πιο δεξιά κυβέρνηση από το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα.

Στο λογαριασμό της στο TikTok ανήρτησε βίντεο που τη δείχνει να κρατά στα χέρια της δύο πεπόνια-«μελόνι» στα ιταλικά, όρος με τον οποίον αποκαλούνται και τα γυναικεία στήθη στην ιταλική αργκό. Μάλιστα στο σχετικό βίντεο η Μελόνι κλείνει το μάτι πονηρά και λέει «τα είπα όλα».

Θα ψηφίσει το βράδυ τελικά

Η Τζόρτζια Μελόνι θα ψήφιζε στις 10 το πρωί, αλλά μετέθεσε την εμφάνιση της στο εκλογικό κέντρο για τις 10 το βράδυ, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόφαση της πολιτικού οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Κερδίζει προς ώρας η αποχή

Στο μεταξύ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%. Πρόκειται για μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα ψήφισε το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Αναμένεται άνετη νίκη της Μελόνι – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστικές καταβολές, αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ θα λάβει μεταξύ 44 και 47% των ψήφων.

Το κόμμα της Μελόνι αναμένεται επίσης να αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων εντός του συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Μελόνι καθησυχάζει, αλλά η ανησυχία στην Ευρώπη παραμένει

Η νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, και ενώ η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, η κατάκτηση της εξουσίας της είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή το Βερολίνο.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, υπουργός της γερμανικής καγκελαρίας, δήλωσε ότι η Μελόνι είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές της Μελόνι καταψήφισαν ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, των αντιμεταναστών Σουηδών Δημοκρατών και του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Η 45χρονη πολιτικός από τη Ρώμη έλαβε υποστήριξη από το Vox προς το τέλος της προεκλογικής της εκστρατείας και σε απάντηση δήλωσε ότι τα δύο κόμματα συνδέονται με «αμοιβαίο σεβασμό, φιλία και πίστη», ενώ ελπίζει ότι η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας θα δώσει στο Vox κάποια ώθηση στην Ισπανία.

«Η Μελόνι φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη - αυτό είναι κάτι νέο [για τη δεξιά στην Ιταλία] σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Έχει επαφές με άλλα συντηρητικά κόμματα, τα οποία θέλουν μια Ευρώπη με λιγότερα πολιτικά δικαιώματα ... το μοντέλο υπάρχει και το ίδιο και το σχέδιο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζόρτζια Μελόνιακροδεξιάειδήσεις τώραεκλογέςαποχήΙταλία