Κόσμος|27.09.2022 11:51

Carlsen εναντίον Niemann πάνω από μία σκακιέρα: Οι κατηγορίες για «κλέψιμο» και το σκάνδαλο που αλλάζει το σκάκι

Newsroom

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Magnus Carlsen κατηγόρησε ανοιχτά για πρώτη φορά τον νεαρό αντίπαλό του Hans Niemann για εξαπάτηση. Ο πρώτος ένα από τα κορυφαία ονόματα στην ιστορία του σκακιού και ο δεύτερος ένας 19χρονος, το απόλυτο outsider που τον κέρδισε «σπάζοντας» το ανίκητο σερί των 53 νικώ που κατείχε.

Σε δήλωσή του ο κορυφαίος σκακιστής, είπε ότι πιστεύει πως ο νεαρός Αμερικανός «έχει κλέψει περισσότερο - και μάλιστα πιο πρόσφατα - από ό,τι έχει παραδεχτεί δημοσίως». Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν την έναρξη ενός πολέμου στο παγκόσμιο σκάκι, παρόλο που ο Carlsen δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις.

Ο Carlsen είχε κάνει και στο παρελθόν συγκαλυμμένες κατηγορίες εναντίον του Niemann, ο οποίος τον κέρδισε αυτόν τον μήνα με τεράστια μάλιστα ανατροπή. Ο Niemann, έχει αρνηθεί ότι «κλέβει» στο ανταγωνιστικό σκάκι και έχει κατηγορήσει τον Carlsen ότι προσπαθεί να του καταστρέψει την καριέρα.

Ο νεαρός έχει παραδεχτεί όμως ότι έκλεψε δύο φορές στο Διαδίκτυο, όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά αρνείται σθεναρά ότι έκλεψε πάνω στην σκακιέρα σε επίσημο αγώνα, ενώ δήλωσε πρόθυμος να παίξει ακόμα και...γυμνός για να αποδείξει ότι δεν κλέβει.

Το σκάνδαλο που αλλάζει το σκάκι

Το σκάνδαλο ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο Magnus Carlsen, που θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών, ηττήθηκε από τον Hans Niemann στο Sinquefield Cup. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το τουρνουά, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έξι γύροι για το τέλος, και αργότερα ανέβασε στο Twitter ένα απόσπασμα στο οποίο φαίνεται ο προπονητής ποδοσφαίρου Ζοζέ Μουρίνιο να λέει: «Αν μιλήσω, θα έχω μεγάλο πρόβλημα».

Την περασμένη εβδομάδα, το ζευγάρι συναντήθηκε ξανά σε ένα διαδικτυακό τουρνουά, αλλά ο Carlsen εγκατέλειψε αφού έκανε μόνο μία κίνηση - σε μια προφανή διαμαρτυρία για τη συμμετοχή του Niemann στ τουρνουά. Ο Carlsen συνέχισε να κερδίζει το τουρνουά και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα πει περισσότερα για το σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι θέλει «η εξαπάτηση στο σκάκι να αντιμετωπιστεί σοβαρά».

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο Twitter αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Carlsen είπε: «Είμαι απογοητευμένος. Θέλω να συνεχίσω να παίζω σκάκι στο υψηλότερο επίπεδο στις καλύτερες διοργανώσεις».

Ο ίδιος συνέχισε: «Πιστεύω ότι η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μεγάλη υπόθεση και υπαρξιακή απειλή για το παιχνίδι. Πιστεύω επίσης ότι οι διοργανωτές σκακιού και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ιερότητα του παιχνιδιού που αγαπάμε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τις μεθόδους ανίχνευσης της απάτης στο σκάκι πάνω από τη σκακιέρα. Πιστεύω ότι ο Niemann έχει κλέψει περισσότερο - και πιο πρόσφατα - από ό,τι έχει παραδεχτεί δημοσίως».

Η ασυνήθιστη πρόοδος

Ο κ. Carlsen δήλωσε ότι είχε γίνει καχύποπτος για τον κ. Niemann επειδή έχει σημειώσει «ασυνήθιστη» πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σε ένα άθλημα που συνήθως η εμπειρία υπερνικά το ταλέντο. Ο Carlsen είπε ότι, κατά τη διάρκεια της παρτίδας τους στο Sinquefield Cup, αισθάνθηκε ότι ο κ. Niemann «δεν ήταν σφιγμένος ή έστω πλήρως συγκεντρωμένος», ενώ τον ξεπέρασε χρησιμοποιώντας τα μαύρα κομμάτια «με έναν τρόπο που νομίζω ότι μόνο μια χούφτα παίκτες μπορούν να κάνουν».

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για την εξαπάτηση, και από την πλευρά μου, στο μέλλον, δεν θέλω να παίζω εναντίον ανθρώπων που έχουν εξαπατήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, επειδή δεν ξέρω τι είναι ικανοί να κάνουν στο μέλλον», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν περισσότερα που ήθελε να πει, αλλά δεν μπορούσε «χωρίς ρητή άδεια από τον Niemann να μιλήσει ανοιχτά».

«Μέχρι στιγμής ήμουν σε θέση να μιλήσω μόνο με τις πράξεις μου, και αυτές οι πράξεις έχουν δηλώσει σαφώς ότι δεν είμαι πρόθυμος να παίξω σκάκι με τον Niemann», είπε. 

Τι απαντά ο Niemann

Όταν ξέσπασε η διαμάχη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Niemann κατηγόρησε τον Carlsen και άλλους ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την καριέρα του. «Αν θέλουν να γδυθώ εντελώς γυμνός, θα το κάνω», δήλωσε ο Niemann.

«Δεν με νοιάζει, γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός. Θέλουν να παίξω σε ένα κλειστό κουτί με μηδενική ηλεκτρονική μετάδοση, δεν με νοιάζει. Είμαι εδώ για να κερδίσω και αυτός είναι ο στόχος μου, ανεξάρτητα από αυτό», συμπλήρωσε.

Ο γκραν-μάστερ Nigel Short, ο μοναδικός Βρετανός παίκτης που αγωνίστηκε στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος, δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τους ισχυρισμούς περί φάουλ στο παιχνίδι, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Niemann έκλεψε στη νίκη του επί του Carlsen.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάκιειδήσεις τώρα