Κόσμος|28.09.2022 10:53

Μυστήριο με τον Nord Stream: Ποιον ωφελεί η ζημιά στην τροφοδοσία φυσικού αερίου - Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα και εκείνη τις ΗΠΑ

Newsroom

Οι ευρωπαϊκές χώρες από την Τρίτη προσπαθούν να διερευνήσουν μυστήριες διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία. Πρόκειται για υποδομές που βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα σαμποτάζ φαίνεται να είναι η πιθανότερη αιτία, ενώ η Ρωσία -η οποία κατασκεύασε το δίκτυο- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, αφήνει υπόνοιες για προβοκάτσια των Αμερικανών.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Terje Aasland δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με τις διαρροές υποδεικνύουν «πράξεις δολιοφθοράς». Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson και η ομόλογός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσαν αμφότερες ότι το περιστατικό ήταν πιθανότατα «σκόπιμο», αλλά υποβάθμισαν την πιθανότητα στρατιωτικής απειλής.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή».

Και οι δύο αγωγοί αποτέλεσαν σημεία αιχμής σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ των Ευρωπαίων και της Μόσχας, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει πυροδοτήσει ένα κυνήγι για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, Nord Stream AG, δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εκτιμηθεί «ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου». Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, πρόσθεσε ότι η πτώση της πίεσης στον αγωγό υποδηλώνει ότι υπήρξε φυσική ζημία.

Οι γερμανικές, δανικές και σκανδιναβικές αρχές ασφαλείας εξετάζουν προσεκτικά τις διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα και διερευνούν την αιτία τους, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επηρεαστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας είχε εκδώσει προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά την ανακάλυψη διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2.

Μια σειρά από διαρροές

Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν αντλούσε αέριο προς την Ευρώπη τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι διαρροές, αλλά τα περιστατικά θα καταστρέψουν τις όποιες εναπομείνασες προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 1 πριν από τον χειμώνα.

«Η καταστροφή που σημειώθηκε την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρία σκέλη των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream είναι πρωτοφανής», δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου Nord Stream AG. «Δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου», συμπληρώνει. Παρόλο που κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν σε λειτουργία, και οι δύο αγωγοί εξακολουθούσαν να περιέχουν αέριο υπό πίεση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας Dan Jorgensen δήλωσε σε γραπτό σχόλιο ότι τη Δευτέρα εντοπίστηκε διαρροή αερίου στον Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Δανίας.

Η Gazprom, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία με μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις ότι προκάλεσαν τεχνικές δυσκολίες. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό ήταν ένα πρόσχημα για να σταματήσει η προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ακόμη τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια φυσικού αερίου απορρίφθηκε από τη Γερμανία λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε εσκεμμένη ενέργεια για τη διακοπή των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών είναι «απαράδεκτη» και θα οδηγήσει «στην ισχυρότερη δυνατή αντίδραση».

Ποιος θα επωφεληθεί;

Εμπειρογνώμονες συμφώνησαν επίσης ότι η ζημία θα μπορούσε να είναι σκόπιμη. Ο Jakub Godzimirski, ερευνητής καθηγητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων που ειδικεύεται στη ρωσική ενεργειακή πολιτική, δήλωσε ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να είναι τεχνικές δυσλειτουργίες, αλλά δήλωσε ότι το σαμποτάζ είναι μια σοβαρή πιθανότητα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πρόκειται για εσκεμμένη ζημιά», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Πρέπει να αναρωτηθούμε: Ποιος θα επωφεληθεί;».

Οι διαρροές συνέβησαν λίγο πριν από την εορταστική έναρξη την Τρίτη του Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία, κεντρικό σημείο των προσπαθειών της Βαρσοβίας να διαφοροποιηθεί από τις ρωσικές προμήθειες.

Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου (PSA) της Νορβηγίας είχε καλέσει τη Δευτέρα τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τα άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA) δήλωσε ότι υπήρξαν δύο διαρροές στον Nord Stream 1, μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία σε αυτή της Δανίας, προσθέτοντας ότι και οι δύο διαρροές ήταν σε μια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού Bornholm της Δανίας.

«Διατηρούμε επιπλέον παρακολούθηση για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ κοντά στην περιοχή», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης του αερίου που διέρρευσε πάνω από το νερό και στον αέρα, δήλωσε η δανική υπηρεσία ενέργειας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με τη διαρροή εκτός της ζώνης αποκλεισμού.

Τη Δευτέρα σεισμολόγοι εντόπισαν δονήσεις σε μια περιοχή κοντά στους αγωγούς Nord Stream, ωστόσο δεν είναι σαφές αν τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τους αγωγούς.

Η διαρροή θα επηρεάσει το περιβάλλον μόνο τοπικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί μόνο η περιοχή όπου βρίσκεται η διαρροή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεθάνιο, αέριο του θερμοκηπίου που διαφεύγει, θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στο κλίμα.

Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας της Δανίας για τον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου μετά τις διαρροές, ένα βήμα που θα απαιτούσε αυξημένες διαδικασίες ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις ενέργειας.

«Οι παραβιάσεις των αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια ... Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενδελεχή παρακολούθηση των κρίσιμων υποδομών της Δανίας, προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της δανικής υπηρεσίας ενέργειας, Kristoffer Bottzauw.

Μόσχα: Αναλυτές βλέπουν χτύπημα των ΗΠΑ

«Οι Ρώσοι είναι πολύ συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους», σημείωσε ο ανταποκριτής του Open στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης βομβιστικής ενέργειας όπως καταλαβαίνουμε, με χρήση εκρηκτικών. Ο Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε χθες ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δολιοφθορά αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες που διεξάγονται. Αυτό που έχει προκαλέσει σάλο πραγματικά είναι μία ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας και σημερινού ευρωβουλευτή, του Ράντεκ Σικόρσκι που έγραψε «ευχαριστούμε ΗΠΑ» δείχνοντας μία φωτογραφία με το σημείο που γίνεται η διαρροή μέσα στη θάλασσα».


Ο Σίκορσκι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλορώσος είναι ακριβώς το αντίθετο και η κίνησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Ζαχάροβα η οποία αργά χθες το βράδυ έγραψε σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση αν αποτελεί δήλωση - ομολογία ότι αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια.

«Σας μιλάω για τις επίσημες αντιδράσεις. Ανεπίσημα, βέβαια, υπάρχουν σχόλια αναλυτών που λένε ότι από την έκρηξη ωφελούνται αυτοί που ήθελαν την οριστική καταστροφή οποιασδήποτε ενεργειακή συνεργασία ΕΕ και Ρωσίας. Στα Ρωσικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν αμέτρητες αναφορές και αποσπάσματα, βίντεο, ή απλώς δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, άλλων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίες εξ αρχής, εδώ και χρόνια ολόκληρα, από το 2014 έχουν ταχθεί κατά των αγωγών των συγκεκριμένων και ειδικά κατά της λειτουργίας του Nord Stream 2 πράγμα που πέτυχαν», συμπλήρωσε ο Θανάσης Αυγερινός.

«Υπάρχουν Ρώσοι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτός που είχε συμφέρον αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο είναι πιθανότατα οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοαγωγόςΗΠΑNord Stream 2ειδήσεις τώραΟυκρανίασαμποτάζΡωσία