Κόσμος|28.09.2022 16:41

Τουρκάλα αναλύτρια στους New York Times: Το καθεστώς Ερντογάν συνιστά μορφή μαζικής δικτατορίας

Newsroom

Φασιστικό και μορφή μαζικής δικτατορίας χαρακτηρίζει το καθεστώς του Ερντογάν η Τουρκάλα συγγραφέας και δημοσιογράφος Ece Temelkuran σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.

H Ece Temelkuran, η οποία αρθρογραφούσε έως το 2009 στην εφημερίδα Millliyet, είναι μια από τους Τούρκους πολίτες, που πήραν τον δρόμο της φυγής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλέον ζει στο Αμβούργο, αλλά παραμένει μια από τους σημαντικότερους πολιτικούς σχολιαστές της γειτονικής χώρας, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται στο «New Institute’s Future of Democracy».

Στη συνέντευξή αναφέρεται στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες αλλά και η δημοκρατία στην Τουρκία. Τονίζει ότι η κρίση της Δημοκρατίας είναι δομική κι ότι οφείλεται στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. 

Μαζική δικτατορία το καθεστώς Ερντογάν

Για την περίπτωση της Τουρκίας, η Temelkuran σημειώνει ότι το καθεστώς Ερντογάν συνιστά μια μορφή μαζικής δικτατορίας, όπου δεν απαιτείται η χρήση βίας, αλλά ένα διαφορετικό πολιτικό εργαλείο, η ένταξη των συμπαθούντων και υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος σε ένα ευρύ δίκτυο χρηματοδότησης και ο εξοβελισμός των υπόλοιπων.

Υπάρχουν οι πολίτες πρώτης κατηγορίας που είναι ενταγμένοι ή υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα και είναι υποτακτικοί του Ερντογάν, και οι υπόλοιποι, που ουσιαστικά εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα. Υπάρχει μαζική διαρροή εγκεφάλων από την Τουρκία αυτή τη στιγμή. Είναι μια άλλη τραγική ιστορία. Γιατροί, νοσηλευτές, μορφωμένοι άνθρωποι, ακαδημαϊκοί φεύγουν.

Ερωτηθείσα πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ρίχνει το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να κατέβει ενωμένη.

Ο φασισμός δεν έχει θαφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας 

Η ίδια τονίζει ότι ο όρος φασισμός δεν έχει θαφθεί στα «στα πεδία μάχης του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου» και εξηγεί ποια μορφή παίρνει στη σημερινή χρονική συγκυρία. «Μας έκαναν να πιστεύουμε πως ο φασισμός είχε θαφτεί στα πεδία μάχης του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτή η εκδοχή, με τις μπότες και τη στολή, έχει όντως θαφτεί. Ωστόσο, ο φασισμός δεν έρχεται μόνο με τη μορφή αυτή, με μια στολή, μπότες και το χαρακτηριστικό περπάτημα της χήνας. Αν καταπιεστεί η ελευθερία του λόγου… τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, η καταπίεση συσσωρευτικά θα οδηγήσει σε φασισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και συμπληρώνει «Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία η δημοκρατία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προστατευθεί. Αλλά σε χώρες όπου το πολιτικό και δημοκρατικό κατεστημένο δεν είναι αρκετά ώριμο βλέπει κανείς την απόλυτη καταπίεση. Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούμε εύκολα να αναφερόμαστε σε τέτοια καθεστώτα με τον όρο "φασισμός". Αυτό ισχύει στην Τουρκία, την Ινδία και άλλες χώρες».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΔικτατορίαΤουρκία