Κόσμος|02.11.2018 13:44

Επιστολές του με τον Μπάνον δημοσίευσε ο Ρότζερ Στόουν

Newsroom

Ο Ρότζερ Στόουν ήταν σε επικοινωνία με τουλάχιστον έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ κι αναφορικά με τις επικείμενες αποκαλύψεις των WikiLeaks, την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην δεξιά εφημερίδα «Daily Caller» ο ίδιος δημοσιοποίησε επικοινωνίες που είχε μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον Στιβ Μπάνον. Ο Μπάνον κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ενώ τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα βρίσκονται στο υλικό που έχει συγκεντρώσει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μάλερ διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο ίδιος διερευνά εάν ο Στόουν είχε κάποια εσωτερική επικοινωνία με τα WikiLeaks κι αν διέθεσε κάποιες από τις πληροφορίες αυτές, με τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Τραμπ ή με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, όπως μεταδίδει το CNN.

«Τι ήταν αυτό σήμερα το πρωί;», φαίνεται να αναρωτιέται ο Μπάνον στις 4 Οκτωβρίου του 2016. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είχε κάνει αναφορά σε ομιλία του για μία «έκπληξη του Οκτωβρίου», ενώ είχε υποσχεθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Χίλαρι Κλίντον που ήταν προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών απέναντι στον Τραμπ.

Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή, εξελίχθηκε σε μία επετειακή ομιλία για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση των WikiLeaks, με τον Ασάνζ να υπόσχεται την δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων (για την Κλίντον) πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η στάση αυτή του ιδρυτή των WikiLeaks προκάλεσε τον εκνευρισμό μερικών υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι είχαν ελπίδες για συνταρακτικές αποκαλύψεις αναφορικά με την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Στόουν απάντησε στον Μπάνον ότι ο Ασάνζ δεν προχώρησε στην δημοσιοποίηση των στοιχείων για λόγους ασφάλειας, ενώ ο ίδιος σημείωσε, «ωστόσο, μία σειρά στοιχείων θα αποκαλύπτεται κάθε εβδομάδα».

Στο άρθρο του, ο Στόουν υποστήριξε ότι η πρόβλεψη που έκανε στηρίζονταν σε πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόβλεψη μου "για την δημοσιοποίηση πληροφοριών κάθε εβδομάδα" στηρίχτηκε στην ανακοίνωση που είχε κάνει ο Ασάνζ τις ώρες που προηγήθηκαν σχετικά με την εβδομαδιαία αποδέσμευση στοιχείων και πληροφοριών πριν, αλλά και μετά τις εκλογές κι όχι σε κάποια επικοινωνία που είχα με τα WikiLeaks και τον Ασάνζ», έγραψε στο συγκεκριμένο άρθρο ο Στόουν υπό τον τίτλο: «Η Προδοσία του Στιβ Μπάνον». 

Καθώς ο Στόουν δηλώνει ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον ειδικό ανακριτή, περίπου δέκα και πλέον από τους συνεργάτες του έχουν δεχτεί κλήσεις για να καταθέσουν στην ομάδα έρευνας του Μάλερ ή ενώπιον της ειδικής επιτροπής ενόρκων (grand jury).

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα έρευνας του εδικού ανακριτή ανέκρινε τον Μπάνον για τρίτη φορά, ενώ τον ρώτησε σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον Στόουν.

Η κίνηση του Στόουν να δημοσιοποιήσει το άρθρο του, είχε προληπτικό χαρακτήρα απέναντι σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times» σύμφωνα με το οποίο ο Στόουν προσπαθούσε να προωθήσει τον εαυτό του στον κύκλο των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, υπό την ιδιότητα του ανθρώπου που είχε εσωτερική επικοινωνία στα WikiLeaks.

Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε στους ανακριτές ότι ο Στόουν είπε στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας ότι είχε κάποιο κανάλι επικοινωνίας με τον Ασάνζ, σύμφωνα με την δήλωση πηγής που έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας του Μάλερ στην συγκεκριμένη διάσταση.

Ο Στόουν είχε προχωρήσει σε μια σειρά ανακοινώσεων στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε δεσμούς με τον Ασάνζ ή γνώση εκ των προτέρων για το περιεχόμενο των πληροφοριών που προγραμμάτιζαν να δημοσιεύσουν τα WikiLeaks.

Η χρονική περίοδος της ανταλλαγής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Στόουν και του Μπάνον θα μπορούσε επίσης να έχει ενδιαφέρον για τα στελέχη της ομάδας έρευνας του Μάλερ.

Λίγες ημέρες μετά, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, τα WikiLeaks προχώρησαν στην δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέστα.

Ο Ποντέστα ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Η δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έγινε σε μία βολική στιγμή για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, μόλις 30 λεπτά μετά από την πιο άβολη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας για το επιτελείο του Τραμπ. Είχε προηγηθεί κατά μισή ώρα, η δημοσιοποίηση του περιβόητου ηχητικού από συνέντευξή του (Access Hollywood) 2005, στο οποίο ο Τραμπ έκανε απρεπή σχόλια για το πως συμπεριφέρονταν στις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι ο Στόουν τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο προσπαθούσε να διαδώσει ότι είχε στενούς δεσμούς με τον Ασάνζ το 2016, ο ίδιος έχει αλλάξει τα λεγόμενα του στο χρονικό διάστημα της τελευταίας διετίας.

Ο Στόουν σήμερα υποστηρίζει ότι τα όσα έλεγε βασίζονταν σε δημόσια πληροφόρηση, τα λεγόμενα ορισμένων δημοσιογράφων, αλλά και μία μυστική πηγή που του έγινε πληροφορίες, εννοώντας προφανώς τον προοδευτικό ακτιβιστή από τη Νέα Υόρκη Ράντι Κρέντικο.

Από την πλευρά του, ο Κρέντικο που έχει καταθέσει αρκετές φορές στην ομάδα του Μάλερ αλλά κι ενώπιον των ενόρκων, έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος ήταν η μυστική πηγή πληροφοριών του Στόουν.

Σε ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στους NYT, ο Στόουν ενθαρρύνει τον Μπάνον να υπάρξουν υποστηρικτές του Τραμπ και να προωθήσουν μία ιστορία -χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις- ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε αποκτήσει ένα παιδί από μια ερωτική του περιπέτεια.

Μετά ζητάει από τον Μπάνον, την χρηματοδότηση των προσπαθειών του για την διάδοση της ιστορίας αυτής, από την δωρητή των Ρεπουμπλικάνων, Ρεβέκκα Μέρσερ.

«Έχω συγκεντρώσει το ποσό των 150.000 δολαρίων για μία ψηφιακή καμπάνια. Πες στην Ρεβέκκα να μας στείλει μερικά δολάρια», φέρεται να έγραψε ο Στόουν. Το αίτημα αυτό του Στόουν φαίνεται να παραβιάζει την εκλογική νομοθεσία.

Ο Στόουν δήλωσε χθες στο CNN ότι δεν έχει λάβει χρήματα από την Μέρσερ.

ΗΠΑΗΠΑ εκλογέςΝτόναλντ Τραμπ