Κόσμος|28.09.2022 23:53

Σε επιφυλακή η Φλόριντα για τον επικίνδυνο τυφώνα «Ίαν»

Newsroom

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας Ίαν πλησιάζει τις ακτές της. 

Με ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 250 χλμ./ώρα, ο τυφώνας κατατάσσεται στην κατηγορία κινδύνου 4. 

Στην πολιτεία ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες ζημιές, με δέντρα να ξεριζώνονται από τους ισχυρούς ανέμους. 

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες και να προετοιμαστούν για διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν κινητοποιήθει 7.000 μέλη της Εθνοφρουράς.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την παροχή έκτακτης ομοσπονδιακής βοήθειας για 24 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

Νωρίτερα ο τυφώνας Ίαν πέρασε από την Κούβα, όπου άφησε 1 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα και ανάγκασε χιλιαδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Τι σημαίνει «τυφώνας κατηγορίας 4»

Κατηγορία 4: Ταχύτητα σταθερού ανέμου από 130 έως 156 mph (209 έως 251 χλμ./ώρα). Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν καταστροφικές ζημιές, με σοβαρές επιπτώσεις στις στέγες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών. Ορισμένες περιοχές μπορεί να γίνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή μήνες.

Κατηγορία 5: Ταχύτητα σταθερού ανέμου 157 mph (252 χλμ./ώρα) ή μεγαλύτερη. Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν πολλά σπίτια, με στέγες και τοίχους να καταρρέουν. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που πλήττεται θα είναι ακατοίκητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλόρινταειδήσεις τώραΚούβαΗΠΑτυφώνας