Κόσμος|28.09.2022 23:00

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται» - Άμεση απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις τουρκικές προκλήσεις μετά το ΣΕΑ του Ερντογάν

Newsroom

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την άμεση απάντησή του στις προκλήσεις της Τουρκίας, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Νεντ Πράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.

Όπως πρόσθεσε ο Νεντ Πράις, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκείμενη περίπτωση, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και για τη διπλωματική επίλυση των διαφορών τους. Αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων μας, να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώνουν την ένταση». Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και χθες το αμερικανικό ΥΠΕΞ προς την Τουρκία.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν έχετε δικαίωμα να απειλείτε με πόλεμο και να παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο

Νωρίτερα, αυστηρή απάντηση εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα και χαρακτηρίζοντας την «προκλητική». Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να απειλεί τη χώρα μας και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Τουρκία μετά το ΣΕΑ: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμη μέθοδο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Oλοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μετέδιδαν τουρκικά ΜΜΕ, στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Σε αυτήν εξετάστηκαν ενδελεχώς οι προκλητικές -όπως αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση- ενέργειες της Ελλάδας. 

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται η στάση της Ελλάδας ως εντελώς παράλογη, ενώ απευθύνεται προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της. «Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Aιχμές και κατά των ΗΠΑ

«Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να λειτουργήσουν με σύνεση.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην Κύπρο, ειδικά στην απόφαση που αφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση να αναιρεθεί η απόφαση.

«Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης έχει γίνει έκκληση να αναιρεθεί αυτή η απόφαση, η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας.

Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και καλούνται όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ»

«Οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν δίκαια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ»

Οι αιχμές του Τούρκου προέδρου για Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίστηκαν και κατά τη συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στο CNN Turk. «Καταρχάς, οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν δίκαια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουμε. Η Ελλάδα είναι κι αυτή μια χώρα-μέλος, όπως κι εμείς, του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς τη θέση της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε στους 5 πρώτους στο ΝΑΤΟ. Είμαστε μια σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ και με την οικονομική συμβολή μας, αλλά και με τη στρατιωτική ισχύ μας», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα οχήματα στη Σάμο στη Λέσβο. Όλα αυτά εντοπίστηκαν από UAV. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά χρησιμοποιούνται και αμερικανικά τεθωρακισμένα για να μας απειλήσουν. Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Για να μην πουν ότι δεν τους προειδοποιήσαμε (δεν τους το ‘παμε). Η Ελλάδα αδιαφορεί για αυτό το θέμα και αποφεύγει να μιλήσει για αυτό. Εμείς εδώ βλέπουμε ότι κλείνουν το δρόμο του διεθνούς δικαστηρίου.. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης, γιατί αποφεύγεις τις συνομιλίες; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Είναι όρος αυτά τα νησιά να μην είναι εξοπλισμένα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από την Αμερική είναι να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς και να μην επιτρέψει τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

«Η ανακοίνωση που εκδώσαμε μετά το ΣΕΑ τα περιλαμβάνει αυτά. Οι ΗΠΑ, που αδιαφορούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας, το οποίο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, τους οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Εμείς θα σταματήσουμε; Κάνουμε αυτά τα βήματα και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Στα νησιά που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τη Λωζάνη και κάνουν τέτοια βήματα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο», είπε ο Ερντογάν.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε το τι θα κάνει η Τουρκία κατά αυτής της απόφασης, απάντησε αόριστα και ειδικότερα είπε πως δεν θα μείνει αναπάντητη η άρση του εμπάρκο στην Κύπρο.

Σχετικά με τα F-16, o Toύρκος πρόεδρος προχώρησε στο εξής σχόλιο: «Ο Μπάιντεν μας είπε ότι, ως δημοκράτες, η άποψή του είναι να μας δώσει F-16 και όλα τα εξαρτήματα. Παρεμπιπτόντως, τις ίδιες απαντήσεις παίρνει και ο υπουργός Άμυνάς μου στις συναντήσεις του με τον ομόλογό του. Σε αυτό το ταξίδι, είχα ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικανό Λέντσεϊ Γκράχαμ και άλλους γερουσιαστές. "Μου έδωσαν θετικές απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό", είπαν. "Η εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν είναι σωστή, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα}, είπαν. Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε αποτελέσματα από την υπόσχεση που μας έδωσε ο Μπάιντεν».

Για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σχολίασε: «Αυτές οι αναγνωρίσεις (κρατών) δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς του 1959-1960 του Τ/κ λαού. Η πρωτοβουλία για τη διασφάλιση αυτής της ισότητας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και από τον ΟΗΕ. Δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του Τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να το κάνουν. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν ένα προκαταρκτικό βήμα. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν αποτέλεσμα».

Συντηρούν το πολεμικό κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ στο μεταξύ συνεχίζουν σε προκλητικό τόνο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Στο στόχαστρο του CNN Turk βρέθηκε η άσκηση που διεξάγεται στο Αιγαίο με τη συμμετοχή του ελληνικού και του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Συνεχίζοντας να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, η Ελλάδα προχώρησε σε ένα βήμα που ενίσχυσε περαιτέρω το ενδεχόμενο "πολέμου" στη σκιά της έντασης στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας. Ξεκίνησε κοινές ασκήσεις με τη Γαλλία στο ανατολικό Αιγαίο με τη Γαλλία», σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό Μέσο και συνεχίζει:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με όλα τα πολεμικά πλοία που ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό. Μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, ειδικές μονάδες, πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν επίσης στην άσκηση».

«Μετά την έναρξη της κοινής άσκησης με τη Γαλλία, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συνέχισε να στοχοποιεί την Τουρκία. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: "Η άλλη πλευρά μπορεί να συνεχίσει τις απειλές της με μονότονο τρόπο, αλλά είναι μόνη της σε αυτό το παιχνίδι"», ανέφερε το CNN Turk.

Σημειώνεται πως για ακόμη μια φορά σήμερα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, από συνολικά 8 αεροσκάφη (F-16, μη επανδρωμένα και κατασκοπευτικά). Συγκεκριμένα τα εν λόγω αεροσκάφη προχώρησαν σε 54 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, και 5 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΕξωτερικώνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΣυμβούλιο Εθνικής ΑσφάλειαςΣτέιτ Ντιπάρντμεντειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΗΠΑ