Κόσμος|03.10.2022 21:17

Έντι Ζεμενίδης στο OPEN: Δεν είναι λογικός ο Ερντογάν - Ρισκάρει κυρώσεις που δεν τις αντέχει η οικονομία του

Newsroom

Για την τουρκολιβυκή συμφωνία, της συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών  F- 16, αλλά και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Αλεξία Τασούλη ο ισχυρός άντρας του ελληνοαμερικανικού λόμπι, Έντι Ζεμενίδης.

«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα αντιδράσει αν υπάρξει τέτοια συμφωνία. Και η Αίγυπτος και η ΕΕ και η Γαλλία, θα αντιδράσουν, γιατί αυτή θα επηρέαζε τα δικαιώματά τους. Επίσης, και τα Ηνωμένα Έθνη και φυσικά και η Αμερική», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Hellenic American Leadership Council (HALC) για την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Ο Έντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε, ακόμα και στην κατάθεση των δύο τροπολογιών για τους όρους πώλησης των F – 16  στην Τουρκία, τον ρόλο του Κογκρέσου αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ο Ερντογάν ρισκάρει με οικονομικές κυρώσεις»

«Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τον ιδιαίτερο ρόλο του Κογκρέσου στην αμερικανική δημοκρατία. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Δε νομίζω ότι έχει καταλάβει ακόμα ότι το βέτο του Μενέντεζ, η αντίδραση του Κογκρέσου, είναι όσο σημαντική όσο η επιθυμία του Λευκού Οίκου. Ξέρουμε ότι και η αναβάθμιση των F – 16 παίρνει χρόνια. Τη συμφωνία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και τα πρώτα vipers παραδόθηκαν τώρα.

Οι Τούρκοι μπορεί να έχουν τους ίδιους όρους, να αρχίσει η αναβάθμιση και, την ώρα που θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορούν να τα παραλάβουν, αν ακόμα κάνουν παραβιάσεις, να μην τους τα δώσουν. Έτσι έγινε και με την υπόθεση των F – 35.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, με αυτά που κάνει, δεν είναι πολύ λογικός αλλά, από την άλλη, μία κλιμάκωση τώρα, που η Αμερική στέλνει και πιο έντονα μηνύμαρα, μπορεί να είναι ρίσκο για οικονομικές κυρώσεις που, με δεδομένη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, (ο πρόεδρος Ερντογάν) δεν μπορεί να ρισκάρει πριν από τις εκλογές», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαθερμό επεισόδιοΚογκρέσοΑιγαίοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF16ΗΠΑβέτο