Κόσμος|20.02.2019 09:40

Πέθανε ο ωκεανολόγος Ουάλας Σμιθ Μπρέκερ

Newsroom

«Κλιματική αλλαγή: Βρισκόμαστε στο χείλος μίας αποφασιστικής υπερθέρμανσης του πλανήτη;». Με αυτό τον τίτλο βγήκε στη δημοσιότητα το επιστημονικό άρθρο το 1975 που έφερε στο προσκήνιο της ακαδημαϊκής κοινότητας και στη δημοσιότητα το φαινόμενο που σήμερα αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. 

Ο συγγραφέας του άρθρου ήταν ο ωκεανολόγος Ουάλας Σμιθ Μπρέκερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 87 ετών.

Το άρθρο -που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science- χάρισε στον Μπρέκερ τον χαρακτηρισμό του «νονού» της έννοιας «υπερθέρμανση του πλανήτη». Γιατί ακριβώς έπειτα από πολλά χρόνια οι όποιες αμφιβολίες στη διατύπωση της τότε υπόθεσής του, έχουν πλέον διαλυθεί.

Ο όρος «υπερθέρμανση του πλανήτη» έγινε γνωστός από την δεκαετία του '80. «Το κλίμα είναι ένα άγριο ζώο και εμείς το ερεθίζουμε με μία ράβδο», είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις του στους New York Times.

Σε ακόμη μία συνέντευξή του στο Nature το 1987, ο Μπρέκερ είχε επισημάνει: «Με το κλίμα παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι υπάρχει μέσα στο πιστόλι, όμως εγώ είμαι λιγότερο αισιόδοξος απ' όσο κάποιοι άλλοι».

Γουάλας Σμιθ Μπρέκερκλιματική αλλαγήωκεανογράφος