Κόσμος|05.10.2022 21:39

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το ρωσικό υποβρύχιο που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές υπερτορπίλες – Θα προχωρήσει σε δοκιμή;

Newsroom

Η τύχη ενός νέου ρωσικού υποβρυχίου, του Μπέλγκοροντ, έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετές ημέρες. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι έχει αναπτυχθεί με τα «όπλα τις αποκάλυψης», τις πυρηνικές τορπίλες Poseidon.

Το Naval News δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν το υποβρύχιο να επιχειρεί στη Θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της ρωσικής χερσονήσου Κόλα.

Τα χαρακτηριστικά του Μπέλγκοροντ και γιατί το καθιστούν μοναδικό

Το Belgorod (K-329) είναι ένα μοναδικό υποβρύχιο. Έχει μήκος περίπου 178 μέτρα πλάτος 15 μέτρα και έχει εκτόπισμα 30.000 τόνων. Αυτό το καθιστά μακράν το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί οπουδήποτε στον κόσμο μετά την περίφημη κλάση Typhoon. Είναι οπλισμένο με το στρατηγικό όπλο Poseidon το οποίο από μόνο του είναι μοναδικό.

Περιγράφεται από το Αμερικανικό Ναυτικό ως «διηπειρωτική πυρηνοκίνητη μη επανδρωμένη τορπίλη με πυρηνικό οπλισμό». Υπάρχει η ανησυχία ότι, με τα σημερινά όπλα, είναι ουσιαστικά ασταμάτητη μόλις εκτοξευθεί.

Το Belgorod δρομολογήθηκε το 2019 και τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στις 8 Ιουλίου 2022, οπότε αυτό είναι ένα από τα πρώτα του ταξίδια μεγαλύτερης εμβέλειας. Αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του, σχολιάζει το Naval News.

Το μέσο εκτιμά πως δεν αποκλείεται μια δοκιμαστική εκτόξευση της πυρηνικής τορπίλης που προκαλεί τρόμο στη Δύση: «Αυτό θα μπορούσε να είναι ρουτίνα, για τη δοκιμή ενός νέου οπλικού συστήματος. Ή θα μπορούσε να είναι κυρίως πολιτική, ως επίδειξη. Η δοκιμή πυρηνικών όπλων, ακόμη και χωρίς πυρηνικές κεφαλές, μπορεί να αποτελεί μέρος της επιλεγμένης από τη Ρωσία σκάλας πυρηνικής κλιμάκωσης» αναφέρει το Naval News.

«Ωστόσο, οι κινήσεις του είναι επίσης σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που θα περιμέναμε από ένα νέο υποβρύχιο. Οι Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να εκτιμούν την ασάφεια της παρουσίας του στη θάλασσα, αλλά δεν έχουν κάνει και πολλά για να κρύψουν πλήρως τις κινήσεις του», καταλήγει το μέσο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


πυρηνικά όπλαειδήσεις τώραυποβρύχιοΡωσία