Κόσμος|06.10.2022 09:41

Τουρκικός Τύπος: Κυριαρχούν οι προκλήσεις Ακάρ και οι αμυντικές εφευρέσεις - «Αυτιά και μάτια σε Αιγαίο και Κρήτη»

Μαρία Ζαχαράκη

Οι δηλώσεις Ακάρ και οι νέες αμυντικές εφευρέσεις της Τουρκίας βρίσκονται στο προσκήνιο του φιλο-κυβερνητικού τουρκικού Τύπου την Πέμπτη, μαζί με μία «παραδοχή» για τον -αμερικανικά- αναβαθμισμένο ρόλο της Κρήτης.

Χουριέτ (βασικό): Τα αυτιά του Αιγαίου

  • Αναπτύσσουν υποθαλάσσια drones
  • Οι εργασίες συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα μπορεί να διακρίνει τι δραστηριότητες γίνονται κάτω από νερό στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
  • Το μικρόφωνο στο νερό κάνει ακουστική ανάλυση. Μπορεί να αντιληφθεί αν υπάρχει υποβρύχιο και που βρίσκεται.

Χουριέτ (άρθρο): Άξονας Αλεξανδρούπολης-Κρήτης στη στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ έχουν μια σημαντική ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, και μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευέλικτα την αεροπορική βάση εκεί.

Ωστόσο, πρόσφατα απέκτησε άλλη μια πολύτιμη στρατιωτική ικανότητα στην Κρήτη. Το USS Hershel Woody Williams, το γιγάντιο πλοίο μήκους 230 μέτρων που λειτουργεί πραγματικά ως λιμάνι, είναι αγκυροβολημένο στην Κρήτη ως έδρα του το 2020. Αυτή η πλατφόρμα έχει αυξήσει τη στρατιωτική ικανότητα των ΗΠΑ στην Κρήτη.

Φαίνεται ότι το νησί της Κρήτης, με την ενδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ εδώ, αυξάνει τη σημασία του γεωπολιτικά στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελεί αντικείμενο μεγάλου ανταγωνισμού για το μοίρασμα των πόρων υδρογονανθράκων.

Ενώ στο παρελθόν, οι στρατηγοί των ΗΠΑ έστρεφαν αμέσως τους προβολείς τους στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στην Τουρκία, όταν αναφέρθηκε η ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Μέση Ανατολή, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Κρήτη, με την αναπτυσσόμενη στρατιωτική της ικανότητα, προτίθεται να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο σε αυτή την εξίσωση».

Τουρκιγέ

  • Ακάρ: Δεν υπάρχει βήμα πίσω στο Αιγαίο

Μιλιέτ

  • Ακάρ στην Ελλάδα: Μην ξεχνάτε πως κολυμπούν

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΑιγαίοτουρκικά ΜΜΕ