Κόσμος|07.10.2022 08:15

Ρωσία: Στήλες φωτός προκάλεσαν τρόμο και πανικό σε πολλές πόλεις αλλά οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο

Κώστας Ασημακόπουλος

Τρόμο και ανησυχία προκάλεσαν στους κατοίκους πολλών ρωσικών πόλεων οι στήλες φωτός που έγιναν ορατές τις προηγούμενες νύχτες. Ορισμένοι συνέδεσαν το φαινόμενο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τα "άγνωστα" όπλα που χρησιμοποιούνται στο μέτωπο των επιχειρήσεων.

Στο Μπέλγκοροντ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αρχικά κάποιοι πίστεψαν πως είναι κάποιο όπλο και άλλοι κάποιο θεϊκό ή εξωγήινο σημάδι.

Τα social media πήραν «φωτιά» με τις αναρτήσεις που έγιναν και τις πολλές ερμηνίες που έδιναν οι τρομαγμένοι πολίτες. 

Φρένο στην αγωνία τους επιχείρησε να βάλει η επιστημονική κοινότητα. Μετεωρολόγοι και ειδικοί επιστήμονες είπαν πως πρόκειται για σπάνιο αλλά γνωστό φυσικό φαινόμενο το οποίο προκαλείται όταν ο αέρας περιέχει κρυστάλους οι οποίοι λόγω απότομης πτώσης της θερμοκρασίας και αλλαγής της πίεσης παγώνουν και έτσι εγκλωβίζουν και το φως δίνοντας αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

«Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο και παρατηρείται μετά το Νοέμβριο. Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες το έφεραν το νωρίτερα και το έκαναν ορατό σε πολλές περιοχές», είπε ο Βλαντιμίρ Ορλοντόφσκι από την πόλη Murmansk Oblast. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωςμυστήριομετεωρολόγοιΡωσίαφαινόμενο