Κόσμος|07.10.2022 10:18

Τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι προβλέπει: Η ΤΡΑΟ εξουσιοδοτείται για έρευνες και γεωτρήσεις στα ύδατα της Λιβύης

Μαρία Ζαχαράκη

Το πλήρες κείμενο του μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στον ιστότοπο Libya Review και αναδημοσιεύεται -σε περίληψη- σήμερα από την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

«Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον Φατίχ Ντονμέζ και τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, προβλέπει ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης θα συνάψει συμφωνίες με την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) για έρευνα, εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος και τα λιβυκά ύδατα. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η TPAO μπορεί να εργαστεί σε περιοχές όπου εξορύσσεται σήμερα πετρέλαιο στη Λιβύη, καθώς και να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε νέες περιοχές στη Λιβύη στη στεριά και στη θάλασσα», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Το μνημόνιο ορίζει επίσης ότι η TPAO και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης μπορούν να συνάψουν συνεργασίες για την παραγωγή πετρελαίου και ότι τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της TPAO μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη».

Ποιος υπέγραψε τη συμφωνία από πλευράς Λιβύης;

«Ποιος υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη για λογαριασμό της Λιβύης...;», αναρωτιέται ο πρώην Τούρκος πρέσβης, Αχμέτ Καμίλ Εροζάν, που τώρα είναι αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος της Ακσενέρ.

«Ο Λίβυος υπουργός Οικονομίας, ο οποίος φαίνεται να υπογράφει στη φωτογραφία... Ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μωχάμεντ Αούν, δεν ήταν στη Λιβύη εκείνη την ημέρα, απ' όσο γνωρίζω... Παρόλα αυτά, η υπογραφή του είναι στο κείμενο... Ελπίζω να είναι σωστό...», αναφέρει ο Τούρκος πρέσβης σε ανάρτησή του στο twitter.

Νταβούτογλου: «Σωστή κίνηση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Κληθείς να σχολιάσει το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ήταν μία σωστή πολιτική απόφαση, ωστόσο η Τουρκία είναι ζωτικό να αναπτύξει σχέσεις με την Αίγυπτο για την ανατ. Μεσόγειο.

«Είναι μια σωστή πολιτική. Άλλο η Ανατολική Μεσόγειος και άλλο το Αιγαίο. Όταν το διαχωρίζετε αυτό, ήμουν ο υπουργός που εξέφρασα για πρώτη φορά την ιδέα ενός διαδρόμου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και υπέγραψα την πρώτη συμφωνία. Αυτή είναι μια σωστή πολιτική. Αλλά τα βήματα της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν έκαναν το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα να ενωθούν εναντίον μας. Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης; Είναι ένας χάρτης που στριμώχνει την Τουρκία στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, όλη η Ευρώπη το υποστήριζε. Αλλά αυτό συμβαίνει, όταν αντιτίθεται κανείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Ομοίως, στις ΗΠΑ, όλα τα κόμματα ενώθηκαν εναντίον της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ θα έρθουν και θα εγκαταστήσουν βάσεις, εσείς θα παραμείνετε σιωπηλοί στη δήλωση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία; Έφερε την Ελλάδα, την Αίγυπτο και ακόμη και τον Λίβανο μαζί στην ίδια πορεία. Πάντα έλεγα ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, ήθελα να πάω στο Κάιρο όταν έγινε το πραξικόπημα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει.

Συνοψίζοντας, η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σωστή, τα θεμέλιά της τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μας περιόδου, αλλά η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει γρήγορα την εξωτερική της πολιτική. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ενδοτισμό βεβαίως, αλλά με επικοινωνία με κάθε χώρα. Ο Ερντογάν έρχεται σε επαφή με όποιον έχει προσωπική σχέση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δεν συμβιβαστήκαμε όσον αφορά τις αρχές μας, αλλά και ποτέ δεν μείναμε μόνοι μας ως χώρα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φατίχ Ντονμέζειδήσεις τώραΛιβύηυδρογονάνθρακεςΤουρκία