Κόσμος|20.02.2019 15:43

Βανδάλισαν το άγαλμα με το «φιλί της Times Square»

Μαίρη Τσίνου

Η αστυνομία της Φλόριντα αναζητά τον δράστη ο οποίος βανδάλισε το άγαλμα  «Unconditional Surrender» («Άνευ όρων παράδοση»), το οποίο αναπαριστά τη στιγμή που ο ναύτης Τζορτζ Μεντόζα, αγκαλιάζει σφιχτά και φιλά την Γκρέτα Φρίντμαν, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν βγει μαζικά στην Times Square πανηγυρίζοντας τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου. O δράστης ζωγράφισε το σύνθημα #MeToo στο πόδι της νοσοκόμας Φρίντμαν.

T

Η Γκρέτα Φρίντμαν, ήταν 21 ετών εκείνη την εποχή και δεν γνώριζε τον «ναύτη της Times Square», Τζόρτζ Μεντόζα από το Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ,  ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του την Κυριακή, πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε ηλικία 95 ετών.

Μετά από χρόνια η Φρίντμαν περιέγραψε το συγκεκριμένο φιλί ως μη συναινετικό. «Ξαφνικά, άρπαξε ένας ναύτης», δήλωσε στο Veterans History Project το 2005. «Δεν ήταν τόσο ένα φιλί, όσο μια πράξη πράξη χαράς, γιατί δεν θα χρειαζόταν να επιστρέψει στο μέτωπο».

Ο ναύτης ήταν «πολύ δυνατός», είπε στο Veterans History Project. «Απλά με κρατούσε σφιχτά, δεν είμαι τόσο σίγουρη για το φιλί ... Ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε. Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή.  Σήμαινε απλά ...”Ευτυχώς, ο πόλεμος τελείωσε” ».

Η ανάμνηση του Μεντόζα ήταν παρόμοια. «Μπαίνουμε λοιπόν στην Times Square και ο πόλεμος έχει τελειώσει και βλέπω τη νοσοκόμα», είπε στο CNN το 2015. «Είχα πιει μερικά ποτά και ήταν καθαρά ενστικτώδης η αντίδρασή μου. Απλώς την άρπαξα».

Την Τρίτη το πρωί, η αστυνομία ανακάλυψε ότι κάποιος είχε χρησιμοποιήσει κόκκινο σπρέι και έγραψε τις λέξεις "#MeToo" στο άγαλμα που βρίσκεται στην Σαρασότα της Φλόριντα.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο βανδαλισμός συνέβη κάποια στιγμή τη Δευτέρα το απόγευμα ή το βράδυ - μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο του Μεντόζα.

Οι αξιωματικοί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κανένα στοιχείο στην περιοχή ή βίντεο παρακολούθησης που να καταγράφει το περιστατικό.

«Η κατά προσέγγιση ζημιά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1.000 δολάρια λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτει το γκράφιτι και των πόρων που απαιτούνται για την επιδιόρθωση», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το γκράφιτι έχει ήδη αφαιρεθεί από το άγαλμα.

Twitter / @CityofSarasota

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

βανδαλισμόςφιλίTimes Square