Κόσμος|10.10.2022 19:07

Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη: Εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Ασία γίνονται κλιματικοί μετανάστες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η 38χρονη Bhagwan Devi, και ο 40χρονος Shivakumar με τα τέσσερα παιδιά τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καλύβα τους στις όχθες του ποταμού Yamuna στο Δελχί νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβηκε απότομα και αναπάντεχα. Η οικογένεια είναι μία από τις πολλές που μαζεύουν τα κομμάτια τους και ξεκινούν από την αρχή, κάθε φορά που μία πλημμύρα ακολουθεί τις εποχικές βροχές στην περιοχή. «Τόσο βαθύ ήταν το νερό», λέει η Devi στο Associated Press, δείχνοντας το σαγόνι της. Οι έξι τους, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, βρήκαν καταφύγιο στο πεζοδρόμιο, 100 μέτρα από την -πλέον πλημμυρισμένη-  καλύβα τους.

Η ιστορία της οικογένειας είναι παρόμοια με εκατομμυρίων άλλων κατοίκων της Νότιας Ασίας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι αλλαγές του κλίματος θα μπορούσαν να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους μέχρι το 2050. Μόνο στη Νότια Ασία, 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εκτοπιστούν.

«Στις πολιτείες των Ιμαλαΐων της Ινδίας οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι απλώς το τελευταίο από μία σειρά φαινομένων στην περιοχή που γίνονται ολοένα και πιο ακραία», δηλώνει ο επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής στο Climate Action Network International, Harjeet Singh. «Νωρίτερα φέτος είδαμε πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν. Αντιμετωπίζουμε το λιώσιμο των πάγων στο Νεπάλ και το Πακιστάν, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, καθώς και κυκλώνες και αφιλόξενες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει ολοένα και περισσότερο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας και νέων μέσων για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους», σημειώνει.

Για την Devi και άλλους που ζουν στο Yamuna Khadar, που βρίσκεται στις πλημμυρικές εκτάσεις του ποταμού Yamuna, η μετατόπιση από τις πλημμύρες έχει γίνει τρόπος ζωής. Ο τελευταίος εκτοπισμός ήταν έμμεση συνέπεια των ακραίων βροχοπτώσεων στις πολιτείες της ορεινής περιοχής των Ιμαλαΐων που είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των ποταμών και το άνοιγμα πολλών φραγμάτων που δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν το υπερβολικό νερό. Η Devi, η οικογένειά της και οι γονείς τους αναγκάστηκαν, από την πλημμύρα ενός άλλου, ιερού ποταμού, να αναζητήσουν καταφύγιο στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Το ζευγάρι κατάγεται από την περιοχή Budayun στο κεντρικό ινδικό κρατίδιο Uttar Pradesh. Εκεί, το σπίτι τους το οποίο απείχε δύο χιλιόμετρα από τον ποταμό Γάγγη, είχε επίσης πλημμυρίσει επανειλημμένα. Πριν από περίπου 15 χρόνια, μη μπορώντας να καλλιεργούν πια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στο Δελχί ώστε να φτιάξουν μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Στο Δελχί, βιοπορίζονται καλλιεργώντας λαχανικά σε ένα μικρό κομμάτι γης στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα. Αλλά όπως και στο Budayun, οι πλημμύρες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν το Δελχί τούς στερούν τα λιγοστά μέσα που έχουν.

μετανάστεςΑσίαειδήσεις τώρακλιματική κρίσηΙνδίαπλημμύρες