Κόσμος|11.10.2022 10:11

Σεργκέι Σουροβίκιν: Ποιος είναι ο νέος Ρώσος αρχιστράτηγος στην Ουκρανία – Φέρνει μαζί του το εγχειρίδιο του πολέμου από τη Συρία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέθεσε στον στρατηγό Sergei Surovikin (Σεργκέι Σουροβίκιν) τη διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία

Ο Σουροβίκιν διετέλεσε διοικητής της Ομάδας Δυνάμεων της Συρίας και διακρίθηκε για τις ικανότητες του. Στην προσπάθεια του να «υπερασπιστεί» τα συμφέροντα της Μόσχας επιδόθηκε σε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις που έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές – τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν», σύμφωνα με το Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Σουροβίκιν φαίνεται πως έφερε μαζί του το «εγχειρίδιο» του πολέμου από τη Συρία στην Ουκρανία, καθώς δύο μέρες μετά τον διορισμό του σε γενικό διοικητή ρουκέτες έπληξαν μια σειρά από ουκρανικές πόλεις.   

«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Sergei Surovikin είναι απολύτως αδίστακτος, με ελάχιστη σημασία για την ανθρώπινη ζωή», είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ρώσο διοικητή. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι πλήρως καλυμμένα με ουκρανικό αίμα».

Ο Sergei Surovikin έγινε για πρώτη φορά γνωστός κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 1991 που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί, όταν ηγήθηκε ενός τμήματος στρατιωτών που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες.

Η φήμη του μεγάλωσε το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε επειδή έλαβε έντονη επίπληξη από τον ίδιο. Οι συνάδελφοί του του έδωσαν έκτοτε το ζοφερό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».

Η κύρια πρόκληση του Surovikin στην Ουκρανία, λένε οι ειδικοί, θα είναι να λύσει τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τον ρωσικό στρατό καθώς αντιμετωπίζει μια σκληρή ουκρανική αντεπίθεση.

Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει, πάντως ο διορισμός του φαίνεται πως έχει αμβλύνει την οργή των σκληροπυρηνικών Ρώσων, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί με τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας. Ο διορισμός του χαιρετίστηκε από κορυφαίους επικριτές της πολεμικής προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένου του Ramzan Kadyrov, του αρχηγού της Τσετσενικής δημοκρατίας και του επικεφαλής του Wagner, Yevgeny Prigozhin.

«Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση», έγραψε ο Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣυρίαστρατηγόςΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσία