Κόσμος|12.10.2022 09:40

Ραγδαίες εξελίξεις: 8 συλλήψεις από τους Ρώσους για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας - «Τρομοκρατική ενέργεια από τους Ουκρανούς»

Newsroom

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους -πέντε Ρώσους, τρεις πολίτες της Ουκρανίας και έναν της Αρμενίας -για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας.

Έκρηξη στην Κριμαία: Η ανακοίνωση για τις συλλήψεις

Σε ανακοίνωσή της η FSB επισήμανε ότι «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσε η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της Κίριλο Μπουντάνοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες είχαν κρύψει τα εκρηκτικά μέσα σε «ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας» τα οποία είχαν σταλεί τον Αύγουστο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, και τα οποία πέρασαν από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Αρμενία προτού εισέλθουν στη Ρωσία. Τη μεταφορά αυτή οργάνωσαν τρεις πολίτες της Ουκρανίας, δύο πολίτες της Γεωργίας και ένας πολίτης της Αρμενίας.

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε 22 παλέτες με ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας, συνολικού βάρους 22.770 κιλών», πρόσθεσε.

Η ρωσική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα εκρηκτικά εισήλθαν στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Αυτό έφτασε στις 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Ρωσικά πλήγματα στο 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας

Σε μια παράλληλη, εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Ρωσία, στα εκδικητικά της χτυπήματα για τις εκρήξεις στην Κριμαία, έπληξε περί το 30% της ενεργειακής υποδομής της χώρας.

«Στείλαμε αυτό το μήνυμα στους εταίρους μας: έχουμε ανάγκη να μπορούμε να προστατευόμαστε από αέρος», δήλωσε ο Χαλούστσενκο στο CNN αργά χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αψηφά τους διεθνείς κανόνες. «Δεν τους νοιάζει για οποιουδήποτε είδους διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία κάλεσε χθες τους πολίτες της να μην χρησιμοποιούν οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι και τα πλυντήρια, για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος μετά την μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο από τότε που άρχισε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει στόχο να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές και να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους, κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει και παρατείνει την σύγκρουση υποστηρίζοντας το Κίεβο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έκρηξηΚριμαίαΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανία