Κόσμος|13.10.2022 13:30

Πρώην ανώτατος αξιωματικός Τουρκικού στρατού θυμίζει το casus belli: «Αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, θα υπάρξει σύγκρουση»

Μαρία Ζαχαράκη

O πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Πεκίν, δήλωσε ότι εάν η Αθήνα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, η Τουρκία θα δοκιμάσει πρώτα τη διπλωματία.

«Η Τουρκία είχε προηγουμένως πει ότι θα αυτό το θεωρούσε ''αιτία πολέμου". Δεν νομίζω ότι θα ξεσπάσει αμέσως πόλεμος. Η Τουρκία θα προχωρήσει επισήμως πρώτη. Θα στραφεί σε διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας διπλωματικούς οδούς, δίνοντας αρχικά νότες» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Εάν η διπλωματία δεν λειτουργήσει, τότε θα υπάρξει σύγκρουση. Η Τουρκία μπορεί να περάσει τα πλοία της μέσα από τα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας) και τα αεροσκάφη της από τον εναέριο χώρο και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση. Η επόμενη πολεμική κίνηση θα προέλθει από την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα κάνει μια κίνηση, το τουρκικό ναυτικό και οι αεροπορικές δυνάμεις θα επέμβουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην Τουρκία, εάν είναι μόνη. Εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Βασίζεται στις συμφωνίες. Δεν μπορεί να κάνει αυτές τις κινήσεις όταν είναι μόνη».

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διαταράξουν την ισορροπία»

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, ο Πεκίν είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν επίσης σχέδια. Σε περίπτωση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, θα επέμβουν».

Αναφορικά με τα F-16 ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν εκτίμησε ότι «Η κίνηση των F-16 παρέχει έναν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα κατά της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά επειδή η Τουρκία δυναμώνει. Θέλουν να αποκατασταθεί η σημερινή διαταραγμένη ισορροπία. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα όπως θέλουν. Εάν διαταραχθεί η ισορροπία, μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα".

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν F-16 στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη γεωπολιτική της θέση. «Αν δεν δώσει τα F-16, η Τουρκία θα πλησιάσει τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ όμως χρειάζονται την Τουρκία, δεν θέλουν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΗΠΑΕλλάδαχωρικά ύδαταειδήσεις τώρα