Κόσμος|17.10.2022 10:38

Η Λιζ Τρας παλεύει για την πολιτική επιβίωσή της: Ακόμα και σύμμαχοί της λένε ότι ίσως «μετρά» μέρες - Αναφορές για 100 επιστολές δυσπιστίας

Newsroom

Η Λιζ Τρας δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση, με τους συντηρητικούς βουλευτές να απειλούν να τη διώξουν και ακόμη και τους συμμάχους της να προειδοποιούν ότι έχει μόλις λίγες ημέρες να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο που κυβερνά, παρά το γεγονός ότι «έσκισε» την οικονομική της στρατηγική και διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ καγκελάριο.

Η... ταλαιπωρημένη πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να σώσει την κατάσταση συγκεντρώνοντας τους υπουργούς της στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τους στασιαστικούς βουλευτές των Τόρις πριν από τον επόμενο προϋπολογισμό σε δύο εβδομάδες.

Μετά τις κρίσιμες συνομιλίες για το νέο δημοσιονομικό τους σχέδιο την Κυριακή, ο Χαντ επέμεινε ότι η Τρας εξακολουθεί να είναι «επικεφαλής» παρά την ολοένα και πιο επικίνδυνη θέση της, καθώς προειδοποίησε για περαιτέρω περικοπές των δημόσιων δαπανών και δεν απέκλεισε περισσότερες ανατροπές στον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της.

Το πρώτο crash test για την Τρας

Οι υπουργοί θα περιμένουν με αγωνία να ανοίξουν οι αγορές -το πρώτο τεστ για το αν η απόφαση της Τρας να απολύσει τον Κουασί Κουάρτενγκ από καγκελάριο και να σκίσει τον μίνι προϋπολογισμό της θα είναι αρκετή- εν μέσω φόβων ότι η στερλίνα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την ισοτιμία με το δολάριο και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με τη Guardian.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ αύξησε την πίεση στην Τρας, καλώντας την να προβεί σε επείγουσα δήλωση τη Δευτέρα, με τους «εσωτερικούς» του κόμματος να λένε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την αναγκάσουν να έρθει.

«Η πρωθυπουργός λέει ότι είναι επικεφαλής, αλλά τα στοιχεία αυτό το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι είναι στο γραφείο αλλά όχι στην εξουσία», είπε ο Στάρμερ.

Αναφορές ότι υπάρχουν 100 επιστολές δυσπιστίας

Μια δημοσκόπηση της Opinium για το Συνδικαλιστικό Κογκρέσο των Εργατικών Συνδικάτων προέβλεπε μια συντριβή τύπου 1997 για τους Εργατικούς, με το κόμμα να κερδίζει 411 έδρες.

Δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα χάσουν 219 έδρες και θα καταλήξουν στις 137, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να έχουν 39 έδρες και το SNP 37. Συνολικά 10 υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Τζέρεμι Χαντ, Τζέικομπ Ρις-Μογκ και Τερέζα Κόφι, θα χάσουν τις έδρες τους σε εκλογές, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, οι συνωμοσίες στο Ουεστμίνστερ συνεχίστηκαν με μια ομάδα ανώτερων βουλευτών των Τόρις -πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν τον Ρίσι Σουνάκ- να σχεδιάζουν να συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας για ένα δείπνο που θα παραθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μελ Στράιντ, εν μέσω αναφορών ότι έχουν υποβληθεί έως και 100 επιστολές δυσπιστίας στον Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

Σημειώνεται πως ο βετεράνος βουλευτής των Τόρις, Κρίσπιν Μπλαντ, ήταν ο πρώτος που ζήτησε δημόσια την παραίτηση της Τρας, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση: «Νομίζω ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και το ερώτημα είναι τώρα πώς θα το διαχειριστεί η διαδοχή».

ειδήσεις τώραΒρετανίαπρόταση δυσπιστίαςΛιζ Τρας