Κόσμος|17.10.2022 15:51

Hurriyet: «Η ΕΕ αγνοεί την Τουρκία και μεταφέρει καλώδιο στο Ισραήλ μέσω Κύπρου»

Μαρία Ζαχαράκη

Ρεπορτάζ του Τούρκου ανταποκριτή στα Κατεχόμενα στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ καταγγέλλει ότι χθες πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο τα εγκαίνια έργου υποθαλάσσιου καλωδίου που θα τροφοδοτεί την ΕΕ με ηλεκτρική ενέργεια από την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του έργου διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας.

«Το έργο υποθαλάσσιου καλωδίου της ΕΕ (του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού), το οποίο εκτείνεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εγκαινιάστηκε σε εκδήλωση στην Ε/Κ διοίκηση Νότιας Κύπρου. Μέρος του έργου διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας. Προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2030, η διασύνδεση των 2.000 μεγαβάτ και μήκους 1.200 χιλιομέτρων, θα κοστίσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το πρώτο τμήμα μεταξύ της Κρήτης και της ελληνικής ενδοχώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027. Ο Ε/Κ ηγέτης σημείωσε ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης προς το Ισραήλ θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δήλωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση κατέστησε το έργο πιο σημαντικό», αναφέρεται.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει, επίσης, ότι «στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν για το έργο, το υποθαλάσσιο τμήμα της γραμμής μεταξύ του νησιού της Κρήτης και της Ε/Κ διοίκησης (κοντά στις ακτές της Αττάλειας) βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Η Ε/Κ διοίκηση και η Ελλάδα αγνοούν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στους χάρτες που χρησιμοποιούν για την ενεργειακή γραμμή και σκιαγραφούν την περιοχή ως δική τους συνδυάζοντάς την με το νησί Καστελόριζο στα ανοιχτά της ακτής του Κας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαHurriyetΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραΕλλάδα