Κόσμος|17.10.2022 21:00

Πόσο θα αντέξει στην ηγεσία της Βρετανίας η Λιζ Τρας; Η οργή των Τόρις και ο «de facto πρωθυπουργός» Τζέρεμι Χαντ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP
Λιζ Τρας/ ΑP

Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία αισθάνονται κοντά στο να τα παρατήσουν, και μετά από εβδομάδες αναταραχής στις αγορές και πολιτικού χάους το κλίμα είναι ζοφερό στο κυβερνών κόμμα.

«Τελείωσε... δεν μπορούμε να κερδίσουμε»

«Τελείωσε... δεν μπορούμε να κερδίσουμε», δήλωσε σκωπτικά ένας υπουργός, πιστός στον Τρας, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC. Το άτομο αυτό ξεσκονίζει το βιογραφικό του, αποδεχόμενο ότι θα χάσει την έδρα του όποτε έρθουν γενικές εκλογές.

Η συζήτηση των τελευταίων 72 ωρών ήταν πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει η Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ένας μικρός αριθμός Συντηρητικών βουλευτών έχει πλέον ζητήσει δημόσια από την πρωθυπουργό να αποχωρήσει. Σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε συζητήσεις με το BBC κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολλοί άλλοι υποστήριξαν ότι η κ. Τρας θα πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα πριν από τις επόμενες εκλογές. Κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αντέξει για λίγους ακόμη μήνες. Όμως όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι της απομένουν εβδομάδες ή ακόμη και ημέρες - αν και δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό ή ποιος θα αναλάβει.

Ένας πρώην υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό τελείωσε - το θέμα είναι πώς και πότε».  Η Τρας, από την πλευρά της, πέρασε μεγάλο μέρος της Δευτέρας προσπαθώντας να πείσει τους υπουργούς και τους βουλευτές ότι δεν έχει τελειώσει.

Πόσο χρόνο κέρδισε η Τρας με τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ;

Εκτός από την αιφνιδιαστική οικονομική δήλωση αργότερα τη Δευτέρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θα έχει συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος για τις δύσκολες αποφάσεις που λέει ότι θα πρέπει να λάβει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι, αφού το σχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά καταστράφηκε το Σαββατοκύριακο.

Είναι πιθανό ο διορισμός του κ. Χαντ να κερδίσει λίγο χρόνο στην πρωθυπουργό. Αλλά θα είναι αρκετός χρόνος;

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είναι ευχαριστημένοι με τον διορισμό του - και πιστεύουν ότι όλα δείχνουν ότι πλέον αυτός κάνει κουμάντο στην οικονομία. «Είναι ο de facto πρωθυπουργός», εκτιμά ένας πρώην υπουργός.

Σημαντικές προσωπικότητες στο κέντρο του κόμματος πέρασαν το Σαββατοκύριακο υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες θα πρέπει να περιμένουν και να δουν τι θα παραδώσει στο οικονομικό σχέδιο. Αυτό θα έδινε στην κυβέρνηση τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο.

Υπάρχουν επίσης ισχυροί βουλευτές που απευθύνουν απεγνωσμένα έκκληση για μια περίοδο ηρεμίας. Ένα «σημαντικό κομμάτι» βουλευτών λέγεται ότι θέλει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να θεραπευτούν με έναν ανασχηματισμό, φέρνοντας διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος στη διακυβέρνηση.

Αλλά η κατάρρευση του προγράμματος της κ. Τρας ήταν ιλιγγιώδης - ορισμένοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες αναταραχές αυτή την εβδομάδα.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αγορές», λέει ένας πρώην υπουργός που υπηρέτησε υπό τον Μπόρις Τζόνσον. «Αν παραμείνουν περίπου εκεί που είναι, αυτό θα της δώσει λίγο χρόνο. Αν οι αγορές πέσουν σε ελεύθερη πτώση, θα πρέπει να φύγει μέσα στην εβδομάδα».

Αυτό το συναίσθημα αντανακλάται και από άλλους βουλευτές που μίλησαν στο BBC αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένας άλλος ήταν πιο συγκεκριμένος: «Έχει τελειώσει... Δεν βλέπω κανέναν κόσμο στον οποίο δεν θα έχει φύγει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Δεν βλέπω πια το νόημά της».

Θα αλλάξουν οι κανόνες για να φύγει η Τρας;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Επιτροπής 1922, η κ. Τρας είναι ασφαλής από ψήφο εμπιστοσύνης για ένα χρόνο. Οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά το πρόσφατο προηγούμενο δείχνει ότι η επιτροπή είναι απρόθυμη να το πράξει - προτιμώντας ο ηγέτης να αποχωρήσει πριν πιεστεί. Πηγές μου πρότειναν το ίδιο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πολλοί βουλευτές είναι επίσης τρομοκρατημένοι στην προοπτική μιας νέας μακράς συζήτησης για την ηγεσία μεταξύ των μελών. Ως αποτέλεσμα, γίνονται συζητήσεις για μια στέψη - όπου οι βουλευτές θα επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη τους μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των μελών.

Τα τρία ονόματα που συζητήθηκαν ευρέως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ο Μπεν Ουάλας, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μορντό.

  • Οι σύμμαχοι του Ουάλας λένε ότι δεν το θέλει ακριβώς τώρα- πιστεύει ότι η εστίαση πρέπει να είναι στη σταθερότητα και ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην πρωθυπουργό να την προσφέρει.
  • Ο Σουνάκ εξακολουθεί να είναι μαζικά διχαστικός και είναι απίθανο να κερδίσει εκείνους που τον θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Ορισμένα μεγαλοστελέχη προειδοποιούν ότι το κόμμα θα διασπαστεί αν τον αναδείξουν ηγέτη οι βουλευτές.
  • Η Πένι Μονρτό θεωρείται από ορισμένους πολύ άπειρη για να αναλάβει την ηγεσία, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  • Άλλα ονόματα που συζητούνται είναι ο Τζέρεμι Χαντ και ο Γκραντ Σαπς. Θα μπορούσε όμως κάποιος από αυτούς να ενώσει ένα τόσο διχασμένο κόμμα;

Ό,τι κι αν συμβεί αυτή την εβδομάδα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι ένα ευτυχισμένο μέρος. Μετά από χρόνια εσωτερικών συζητήσεων, δεν έχει ακόμη λάβει μια σταθερή απόφαση για το τι θέλει να κάνει με την εξουσία.

Αυτό καθιστά τη θέση της Λιζ Τρας απίστευτα επισφαλή - αλλά καθιστά επίσης δύσκολες και τις άλλες επιλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρωθυπουργόςΣυντηρητικοίειδήσεις τώραΒρετανίαΛιζ Τρας