Κόσμος|17.10.2022 21:33

Καλίν σε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ: «Η Ελλάδα να σταματήσει την προκλητική ρητορική και ενέργειες»

Μαρία Ζαχαράκη

Παράπονα για την Ελλάδα έκανε στη νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως ανακοινώθηκε από πλευράς Τουρκίας, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η άμυνα, η Ουκρανία, το Αιγαίο, η Μεσόγειος και περιφερειακά θέματα.

Όσον αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο Καλίν υπογράμμισε στο συνομιλητή του ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την προκλητική ρητορική της και τις ενέργειες  που παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο.

F-16: Να ολοκληρωθεί χωρίς όρους η πώληση

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-16, o εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου εξέφρασε την προσδοκία της Τουρκίας για μία άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία.

Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας

Εκ μέρους Ιμπραχίμ Καλίν, εκφράστηκε η ανησυχία για την εμβάθυνση και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Τονίστηκε επίσης ότι κάθε διπλωματική προσπάθεια είναι σημαντική για τον μετριασμό των ζημιών που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος στους τομείς της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, της οικονομίας, της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε τέλος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της για διπλωματική λύση σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τις μεταφορές σιτηρών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιμπραχίμ Καλίντουρκικές προκλήσειςF-16ΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώρα