Κόσμος|17.10.2022 22:15

Γιατί η Τουρκία «σηκώνει» τους τόνους στο μεταναστευτικό: Ο επικοινωνιακός πόλεμος και η στρατηγική της Άγκυρας

Μαρία Ζαχαράκη

Για τους λόγους που η Τουρκία φαίνεται να επιλέγει να σηκώνει τους τόνους, όσον αφορά το μεταναστευτικό γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, με φόντο το σάλο που προκλήθηκε από τη φωτογραφία με τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.

Επικοινωνιακός πόλεμος

Η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει ένας  επικοινωνιακός πόλεμος στον οποίο πρωταγωνιστούν οι κατηγορίες, οι απαντήσεις και οι ανταπαντήσεις - είτε αυτά προέρχονται από το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών, είτε από την προεδρία. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη «ψεύτρα» και «ξεδιάντροπη» ενώ, παράλληλα σημείωσε ότι, Frontex και την Ευρώπη είναι «συνένοχες» στο έγκλημα. Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό ΥΠΕΣ προχώρησε σε ανακοίνωση που εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά της Ελάδας.  

Προσηλωμένη στη διεθνή κοινή γνώμη

Στόχος της Άγκυρας, από αυτό τον ορυμαγδό δηλώσεων των τελευταίων 2 - 3 ημερών είναι να ξεσηκώσει γενικότερες αντιδράσεις, η διεξαγωγή συζήτησης και η ανάδειξη αντιπαραθέσεων οι οποίες θα καταδείξουν την Ελλάδα ως απάνθρωπη και δυνάστη. Ότι είναι ο θύτης. Και το βασικό ακροατήριο της ρητορικής δεν είναι άλλο από τη διεθνή κοινή γνώμη. 

Σαφής η στρατηγική της Άγκυρας

Η Άγκυρα παίζει πολύ με το συναίσθημα και τις εντυπώσεις, στοχεύει στο ποιος θα πει την πιο βαριά κουβέντα - πρακτική που η Τουρκία, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορεί, ακολουθεί εδώ και χρόνια. Πλέον, ανεβάζει τους τόνους και σε επίπεδο ρητορικής αποφεύγει επιμελώς, ωστόσο, να πει από πού ξεκινούν αυτοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και πώς ακριβώς βρέθηκαν στη μέση της θάλασσας ή του Έβρου. Είναι σαφές ότι, αυτή τη στιγμή, η  στρατηγική της Άγκυρας ορίζει το να σηκωθούν, από όλους τους αξιωματούχους, οι τόνοι που αφορούν το μεταναστευτικό κατά της Ελλάδας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραΜεβλούτ Τσαβούσογλουμετανάστεςειδήσεις τώραΣουλεϊμάν ΣοϊλούΈβροςΤουρκία