Κόσμος|18.10.2022 22:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική παραδοχή για τη Χερσώνα - «Τεταμένη η κατάσταση», λέει ο στρατιωτικός διοικητής

Newsroom

Σοβαρές δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην περιοχή γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας στην Ουκρανία, όπως προκύπτει και από την παραδοχή του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

«Τεταμένη η κατάσταση»

«Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 ο Σεργκέι Σουροβίκιν. «Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Χερσώνα όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων», πρόσθεσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Ο Σουροβίκιν υποστήριξε επίσης ότι «το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί να διασπάσει την άμυνά μας» συγκεντρώνοντας «όλες τις εφεδρείες του» για αυτήν την αντεπίθεση. Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών», συνέχισε.

Μεταξύ των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι μεταξύ άλλων το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων».

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών». «Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε.

Στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου στο OPEN: Περιμέναμε τις επιθέσεις με drone

Στο μεταξύ, για τις φονικές επιθέσεις της Ρωσίας με drones στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου, ο στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι επιθέσεις με ρωσικά drones στο κέντρο της πόλης, δεν ήταν μη – αναμενόμενες. «Πραγματικά τις τελευταίες δέκα μέρες, δυστυχώς βλέπουμε πολλές επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή. Δυστυχώς, από την χώρα – τρομοκράτη, τη Ρωσία, μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε».

«Ο κίνδυνος κυριαρχούσε»

Ο Κουλέμπα σημείωσε, ακόμη, ότι ήταν προετοιμασμένοι για τα χτυπήματα. «Καταλαβαίναμε ότι ο κίνδυνος επιθέσεων με drones και πυραύλους για το Κίεβο και την περιοχή, κυριαρχούσε», τόνισε.

Το Ιράν έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να στείλει πυραύλους και περισσότερα drones

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους και περισσότερα drones δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρανοί ανώτεροι αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Μια συμφωνία επετεύχθη στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα έχοντας συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα πυραύλους Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημέρωση για το ταξίδι.

Προς επιβεβαίωση ένας δυτικός αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται αυτά δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν επιλέγουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Στο σκοτάδι πάνω από 1.100 περιοχές της μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί περισσότερα από 1.100 χωριά και πόλεις στην Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι στοχεύουν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 240 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

«Προς το παρόν, 1.162 οικισμοί στις περιοχές Ντνίπρο, Ζιτομίρ, Χάρκοβο Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, ΜικολάιβΧερσώνα παραμένουν αποκομμένοι από την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Oleksandr Khorunzhyi σε ενημέρωση.

«Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι, πρώτον, για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και, δεύτερον, είναι επίσης πιθανές οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. «Όλος ο πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα» επισήμανε προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι «κρίσιμη». Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν στόχος βομβαρδισμών ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε μια ανατολική συνοικία του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Δύο «υποδομές ζωτικής σημασίας» υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, και η παροχή ηλεκτρισμού και νερού σε «πολλά σπίτια» στο δυτικό Κίεβο είναι «μερικώς περιορισμένη».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι έγραψε σήμερα στο Twitter ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καταστράφηκαν, «προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα». Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, περισσότερες εγκαταστάσεις ενέργειας και νερού χτυπήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη χθεσινή νύχτας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» που επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό των ζωτικών υποδομών της χώρας και προκαλούν όλεθρο στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλες προμήθειες κοινής ωφέλειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα