Κόσμος|20.10.2022 15:27

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Δηλώσεις της Λιζ Τρας έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ - Πληροφορίες για παραίτηση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Tην παραίτησή της από την πρωθυπουργία τoυ Ηνωμένου Βασιλείου και την ηγεσία των Τόρις ανακοίνωσε η Λιζ Τρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ το μεσημέρι της Πέμπτης. Η Τρας ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο για την παραίτησή της, αφού όπως είπε, δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όραμά της. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η Τρας μιλώντας μπροστά στο σπίτι με τον αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από 45 ταραχώδεις ημέρες στην εξουσία, κατά τις οποίες η χώρα κατέρρευσε στις αγορές, η ίδια έχασε δύο βασικούς υπουργούς και παράλληλα την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των βουλευτών της. Η Τρας θα είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Λιζ Τρας ξεκίνησε τη δήλωσή της λέγοντας ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας». Η Βρετανία «κρατήθηκε πίσω για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε ότι εξελέγη από το κόμμα της με εντολή να το αλλάξει αυτό.

Η κυβέρνησή της «έφερε αποτελέσματα στους λογαριασμούς ενέργειας» και μείωσε την εθνική ασφάλιση, είπε, καθώς και «έθεσε ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας έβλεπε την πίεση να αυξάνεται, όμως προσπάθησε να παραμείνει γαντζωμένη στη θέση της. Από νωρίς δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ήθελαν την Τρας να μετράει αντίστροφα, πλέον, μέχρι την απομάκρυνσή της από την εξουσία. Δημοσιογράφοι περιέγραφαν ότι βουλευτές κλαίνε μπροστά στο χάος που η πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει, όλες οι πτέρυγες των Τόρις είναι εξοργισμένες μαζί της και μια ομάδα περισσότερων από 100 βουλευτών των Συντηρητικών προσπαθεί να βρει τρόπο να τη ρίξει. 

Ακόμα και ο συντηρητικός βουλευτής Σάιμον Χόαρ δήλωσε νωρίτερα ότι η Τρας είχε λίγες ώρες μπροστά της (12) για να σώσει την κυβέρνησή της. Τον χθεσινό πονοκέφαλο της Τρας ήρθε να ενισχύσει η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, μετά από εισήγηση του Τζέρεμι Χαντ. Παραίτηση που αποδόθηκε σε ένα e-mail απεσταλμένο από τον προσωπικό της λογαριασμό και όχι από τον επαγγελματικό. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε ο Γκραντ Σαπς.  Πώς θα μπορούσε όμως να εκδιωχθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπως ο προκάτοχός της Μπόρις Τζόνσον.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒρετανίαΛιζ Τρας